Waarom wordt de gynaecoloog niet vergoed?

Afgelopen week ontving mijn partner een rekening van de zorgverzekering. Zij moest haar eigen bijdrage voldoen omdat er kosten waren geclaimd die niet vergoed werden.

Het gaat om de kosten van de 20-weken echo. Deze is bij de gynaecoloog gedaan op doorverwijzing van de verloskundige. Hiervoor is een goede medische indicatie geweest.

Nu wil de zorgverzekering deze kosten niet vergoeden, terwijl normale kraamkosten daar niet onder vallen. We hebben de verzekering gebeld maar als wij de 20-weken echo bij de verloskundige gedaan hadden was deze wel vergoed, maar omdat wij op medische indicatie doorverwezen zijn naar de gynaecoloog is dat niet zo.

Wat zijn de regels hierover? En waarom wordt het een wel vergoed maar het ander niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat het als volgt zit. De 20-weken echo als prenatale screening zit inderdaad in het basispakket bij elke zorgverzekeraar en wordt dus voor 100% vergoed. Omdat het zorg uit het basispakket betreft, zou er eerst eigen risico betaald moeten worden. Echter, bepaalde zorg is uitgesloten van het eigen risico, waaronder bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg en kraamzorg. Onderdeel van verloskundige zorg is ook de prenatale screening, zodat een ‘normale’ 20-weken echo uitgesloten is van het eigen risico. Omdat je partner vanwege een medische indicatie door de verloskundig is doorverwezen naar de gynaecoloog, is deze echo geen ‘normale’ prenatale screening meer en als zodanig ook niet meer uitgesloten van het eigen risico. Omdat het zorg uit het basispakket betreft, moet eerst het (verplichte en eventueel vrijwillige) eigen risico worden betaald. Als haar eigen risico nog niet op was, moest zij de kosten daarom (voor een deel) zelf betalen. Het is natuurlijk wel een beetje een kunstmatig onderscheid, aangezien de echo er niet anders van wordt. Overigens hoop ik dat alles goed bleek bij de echo! Toegevoegd na 1 minuut: Kort gezegd: in beide gevallen is het zorg uit de basisverzekering, maar door de doorverwijzing is het geen prenatale screening meer en dus niet meer uitgesloten van het eigen risico.

Je hebt hier in Nederland een eigen risico. Dat wil zeggen dat je een gedeelte van de kosten zelf betaald. Dat wil zeggen dat als je een medisch onderzoek ondergaat, dus hoe je al zegt op medische indicatie dat je de eerste 170 euro zelf moet betalen....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100