wat gebeurt er als een familielid dezelfde mondspoeling gebruikt van iemand die chemotherapie krijgt?

Hallo, mijn moeder krijgt chemotherapie en als ze thuis komt mogen wij enkele dagen niet dezelfde wc gebruiken of in aanraking komen met haar baddoek en ook niet uit hetzelfde glas drinken ofzo. nu heb ik per ongeluk dezelfde mondspoeling als haar gebruikt en worden mijn lippen sinds dien steeds donkerder. ze lijken nu zelfs dezelfde kleur van mijn moeder te krijgen. wat kan ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Rechtstreeks naar een EHBO post gaan is niet zomaar mogelijk. Volgens mij kan dit niet zonder tussenkomst van de huisarts. Deze is nu niet aanwezig, dus je kunt nu het beste de coöperatieve huisartsendienst bellen. Of gewoon je eigen huisarts. Dan krijg je wel een bandje te horen met wie je contact op kunt nemen. Dan kun je vervolgens telefonisch je verhaal doen en overleggen hoe verder. Het kan dan zijn dat je inderdaad doorgestuurd word naar de EHBO of dat de dienstdoende huisarts langskomt. Maar dat hoor je dan wel. Sterkte gewenst!

Ik wil je net als mijn voorgangers manen om contact op te nemen met een arts. Maar raak niet meteen in paniek. Misschien zorgt de mondspoeling op zich al voor een andere kleur van je lippen, doordat de alcohol de doorbloeding stimuleert (ik noem maar wat), of maak je je sinds je je bedacht dat je de mondspoeling misschien niet had mogen gebruiken er heel druk over, en lijken je lippen in jouw onrust "nog meer anders". Een arts kan eventuele risico's sowieso veel beter inschatten, dan dat wij kunnen. Ik hoop dat er nu iemand te bereiken is, die je vraag goed kan beantwoorden. Sterkte, ook met je moeder! Toegevoegd na 1 minuut: Oja, heb je dit ook al met je andere gezinsleden besproken? Misschien dat je dat niet hebt gedurfd. Ik zou het toch even doen. Zij hebben misschien meer informatie over het hoe en waarom van de regels en wat de risico's zijn. Toegevoegd na 9 minuten: Op de website van de kankerbestrijding lees ik dat je voorzichtig moet zijn met de resten van de celdelingremmende of celdodende medicijnen. Daar staat dat ze schadelijk kunnen zijn voor baby's en kleine kinderen. (zie bron) Ik denk - maar ik ben geen specialist! - dat je van het eenmalig gebruiken van dezelfde mondspoeling als je moeder niet veel zult merken. Anders waren de regels vast ook nog strikter geweest. Maar nog steeds blijf ik erbij dat als je je zorgen maakt, je het gewoon even met een arts moet bespreken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100