Waarom heb je slaap nodig?

Je kan toch ook gewoon uitrusten? Waarom moet je dan perse slapen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je uitrust rust alleen je lichaam. Maar je geest heeft ook rust nodig. Als je slaapt verwerkt je geest wat je de afgelopen dag hebt meegemaakt. Soms speelt het zich ook nog in dromen af. Dat heb je echt nodig om verder te kunnen leven.

Omdat je anders te moe wordt om je nog te kunnen concentreren! Toegevoegd na 3 minuten: omdat je tijdens je slaap veel energie krijgt door goed uit te rusten is overdag je bloedtransport beter doordat je genoeg energie hebt, en zo kan het zuurstof rijke bloed zich beter door je lichaam kan transporteren. en daarom heb je je slaap hard nodig omdat je zonder niet kan, en je daardoor futloos word.

Slaap dient om indrukken en ervaringen te verwerken. Maar wetenschappers hebben nog een andere functie ontdekt: het wissen van mentaal afval. Daartoe worden de zenuwconnecties die de hersenen overdag opbouwen 's nachts weer afgebroken, zodat de hersenen niet overvol raken met nutteloze informatie. Op die manier worden ervaringen en herinneringen gemakkelijker onthouden: omdat alle overtollige informatie weg is en die het herinneren niet kunnen blokkeren. Verder breinonderzoek legde nog bloot dat de synapsen (of verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen) geheel of gedeeltelijk werden afgebroken tijdens de slaap. Het is logisch dat de hersenen niet oneindig synapsen kunnen toevoegen: daar is de schedel gewoon te klein voor. Nu hebben we bewezen dat die synapsen terug verdwijnen tijdens de slaap. Dus daarom hebben we slaap nodig en is het niet genoeg om gewoon uit te rusten. Lees meer hieronder:

Bronnen:
http://www.medinews.be/full_article/detail...

Er zijn onderzoeken gedaan, als je mensen wakker houdt, of in elk geval zodanig dat ze niet in de REM-slaap komen (de fase waarin indrukken van de dag verwerkt worden en dergelijke), dan worden mensen heel snel letterlijk gek. Ratten gaan zelfs dood in zulke proeven, mensen niet, maar ze kunnen al heel snel in de war raken - als je een nacht niet goed slaapt, ben je meestal de dag erop wat minder geconcentreerd. Dat kan extreme vormen aannemen als je mensen expres wakker houdt, waarbij mensen uiteindelijk kunnen gaan hallucineren (hoe dat komt is niet duidelijk: slaan de hersenen op hol? Gaan ze domweg dromen terwijl ze wakker zijn? Nog andere redenen?). Slaap is simpelweg nodig om het brein "op te ruimen". Je kunt best een tijdje zonder, het record is geloof ik 11 dagen zonder, maar je kunt niet continu niet-slapen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100