Hoe heet het als je overdag op een boot zit, of op een luchtbed op het water drijft, en je 's nachts nog schommelt, en hebben veel mensen dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit heeft te maken met een minder bekend zintuig: proprioceptie. Vertaald is dit zelfwaarneming, het is het zintuig dat ervoor zorgt dat je, ook zonder input van andere zintuigen, weet wat je houding van je lichaam is. Bijvoorbeeld de test om met je ogen dicht het puntje van je neus aan te raken is een test van proprioceptie: je weet waar je vinger is, en je weet waar je neus is, en je hebt (in nuchtere toestand) geen input van je ogen nodig om de twee bij elkaar te brengen. Hoe dit alles werkt, is via spierspoeltjes. Dit zijn receptoren in de spieren die informatie aan de hersenen doorgeven over spierspanning. Als je een tijd niets met een spier doet, wordt dat door het spierspoeltje als het ware doorgegeven als ijkpunt: deze stand is 'normaal'. Daardoor komt het bijvoorbeeld dat als je een spier lang achter elkaar hebt aangespannen (denk aan het aanspannen van de spieren in je handen als je lange tijd met een tas sjouwt) het lastig kan zijn die spieren weer te ontspannen. De aangespannen toestand is dan het ijkpunt geworden. Maar dan de boot of het luchtbed op het water: de spieren zijn dan nooit in ruste, via de spierspoeltjes en geholpen door het evenwichtorgaan worden constant correcties uitgevoerd. Duurt dat lang genoeg, dan wordt dát het nieuwe ijkpunt voor de spierspoeltjes: constante veranderingen in spierspanning. Kom je dan weer aan vaste grond, dan blijven de spierspoeltjes nog even hangen in het ijkpunt, net als bij de hand die de boodschappentas niet meteen wil loslaten. Het ijkpunt is constante veranderingen, stilstaan is daar een afwijking van, en wordt daardoor juist waargenomen alsof de stilstand zélf schommelt.

De meeste mensen hebben wel, dat heeft met je evenwichtsorganen te maken. Ik heb het ook wel eens, of als je dan bijvoorveeld naar een pretpark bent geweest heb je s'nachts nog het gevoel dat je ib de achtbaan zit

In de volksmond heet dit "Zeeziekte".

Ik zou dat een naijleffect noemen. Maar ik heb geen idee of dat een gangbaar of juist woord is. Of veel mensen dit hebben? Ik denk bijna iedereen. En dat is ook niet zo vreemd. Als je een hele dag op een boot staat schommelen, dan doet je lichaam er alles aan om dat zo prettig mogelijk te laten verlopen. Er zijn constant allerlei krachten aan het werk, die zorgen dat je niet van die boot afvalt, of je evenwicht verliest. Als je lichaam daar de hele dag mee bezig is geweest, dan schakel je dat niet zo snel om, als je van die boot afstapt. Je zou bijna kunnen zeggen, dat je hersenen nog steeds "denken" dat je op die boot zit. En omdat de tegenkrachten nog aanwezig zijn, denk jij (geheel onbewust) of ervaar je, dat je ook nog steeds schommelt. Als je maar een half uurtje op die boot zit, heb je nergens last van. Je hersenen schakelen dan heel snel om. Maar na een hele dag, "denken" je hersenen dat dit blijkbaar normaal is, en gaan lekker door. Vooral als je slaapt, of probeert te slapen wordt dat gevoel versterkt, omdat je dan veel meer bezig bent met het onbewuste. Precies hetzelfde heb je, als je b.v. op je computer een hele avond lang fanatiek een spannend schietspel zit te spelen. Ook dan denken je hersenen dat dit blijkbaar normaal is, en als je in slaap valt, lig je de hele nacht te schieten ;-)

Zeeziekte is al genoemd, maar dat is het niet. Eigenlijk is het het tegenovergestelde : zeebenen. Na een dag op het water kun je dat inderdaad diezelfde nacht al merken. Mensen die echt langdurig op een schip verblijven, hebben er langer last van. Kinderen die min of meer aan boord zijn geboren, moeten soms op het land zelfs opnieuw leren lopen ! Het heeft - uiteraard- te maken met het evenwichtsorgaan dat zich zo snel mogelijk probeert aan te passen aan het voortdurend schommelen, om niet al te misselijk te worden. Eenmaal weer op vast grond, blijft het nog even 'overcorrigeren' bij de aan land veel kleinere schommelingen. Iedereen bij wie het evenwichtsorgaan normaal functioneert, heeft dit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100