Waarom heet het de broek aanhebben?

waarom heeft de baas in huis de broek aan, en niet bvb de sok.?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger was de getrouwde vrouw officieel (jawel, wettelijk bepaald) beslissingsonbekwaam. De man besliste over alles wat het gezin aanging. Hij was officieel (ook wettelijk bepaald) het hoofd van het gezin. De man had een broek aan, de vrouw vanzelfsprekend een jurk of een rok. Vandaar de uitdrukking "de broek aanhebben" - dat betekent dus: de beslissingen nemen, de baas zijn.

Omdat.., De broek is nu eenmaal van oorsprong een mannelijk kledingstuk. Emancipatie is iets van de laatste decennia, naardat ik weet.

In 'Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden naar hun oorsprong en beteekenis verklaard/ door F.A. Stoett. Zutphen, 1901' staat de volgende verklaring van de uitdrukking: De broek aanhebben of dragen: d.w.z. den baas spelen, gebezigd van de vrouw. De uitdrukking dagteekent uit den tijd, toen alleen mannen broeken droegen; de vrouwen begonnen eerst in de 17de eeuw hier te lande (onder)broeken te dragen, die evenwel nog lang, vooral bij het volk, een zeer ongewone dracht bleven. Zoo kon vroeger de broek genomen worden als het zinnebeeld van de heerschappij van den man over zijne vrouw en ontstond in de 16de eeuw de uitdr. de broek (willen) aanhebben, dragen, behouden, oorboren enz., de baas (willen) zijn, het heft in handen hebben, de heerschappij voeren. Toegevoegd na 39 seconden: (TP)

Bronnen:
http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01...

1: vroeger droegen vrouwen geen broek. 2: mannen waren vroeger automatisch de baas. Sokken droegen ze allebei.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100