hoe zitten de longen vast aan de borstholte en waarom is dat zo?

We moeten voor het biologie mondeling deze vraag ook kunnen beantwoorden, alleen kan nergens echt vinden waarom en hoe ze aan de borstholte vast zitten, dus daarom ook mijn vraag

Weet jij het antwoord?

/2500

De longen zitten niet echt vast. De luchtpijp vertakt zich en aan beide zijden zitten de longen aan die vertakkingen. Daaromheen zit een vlies en daar weer omheen zitten de ribben om het geheel bijelkaar te houden. Onder de longen bevindt zich het middenrif. De spieren rondom de borstkast zorgen dat alles kan bewegen. Zie plaatjes.

Doordat de longen met een vlies vastzitten (zie mooie plaatjes van Loenie hierboven), volgen ze de bewegingen van de borstkas en het middenrif. Bij inademing wordt de borstholte groter doordat de tussenribspieren en de middenrifspier zich samentrekken. Hierdoor komen de ribben wat naar voren en omhoog en wordt het middenrif naar beneden getrokken. Omdat de longen met het vlies vastzitten, worden de longen vergroot, waardoor er lucht de longen instroomt. Bij uitademing ontspannen alle spieren zich weer, door de zwaartekracht zakken de ribben weer omlaag en de longen worden kleiner: de lucht stroomt weer uit je longen. Succes met je mondeling!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100