Onder "veilig vrijen' versta ik om eerlijk te zijn niet het gebruiken van de pil, misschien tenzij beide partners geen eerdere seksuele contacten hebben gehad, monogaam zijn en ook niet tot een risicogroep behoren. De pil beschermt uiteraard tegen een eventuele zwangerschap, maar het (vrouwen)condoom is het enige middel dat ook tegen SOA's een betrekkelijk goede (uiteraard geen volledige) bescherming biedt. Wél is het verstandig om naast een condoom de pil of een andere anticonceptiemethode toe te voegen als een zwangerschap niet gewenst zou zijn: de pil geeft bij juist gebruik een betere bescherming tegen zwangerschap dan een condoom, en met de combinatie van beide methodes kom je - mits beide juist toegepast worden - zo dicht bij volledige bescherming als je kunt komen zonder echte offers te hoeven brengen.
Maar jouw vraag ging over de pil: ja, daar kun je uiteraard elk moment mee stoppen wanneer je dat wilt. De kans is aanwezig dat je dan een onttrekkingsbloeding krijgt, hoewel dat bij zo kort gebruik niet zo hoeft te zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je daarna niet beschermd bent tegen zwangerschap. Daarbij kan het zijn dat het even duurt voor je eigen cyclus weer is zoals je gewend was.
Het is wél goed je te realiseren dat de anticonceptiepil een aantal bijwerkingen kent die vrijwel altijd tijdelijk zijn. Misselijkheid is een hele bekende: dit is een bijwerking die in veruit de meeste gevallen na een aantal weken weer verdwijnt. Ook (verergering van) hoofdpijn, emotionele labiliteit, vocht vasthouden en onregelmatig bloedverlies zijn veel voorkomende bijwerkingen die meestal slechts tijdelijk zijn. Deze klachten komen dan niet zozeer door de hormonen in de pil, mar meer doordat er een verandering optreedt in je hormoonhuishouding. Zeker wanneer het gaat om hoofdpijn, depressieve gevoelens of tussentijds bloedverlies bestaat daarom de kans dat je bij het stoppen met de pil diezelfde klachten eerst weer heviger zult krijgen. Dat hóeft uiteraard niet te gebeuren, maar het kán wel. Als het gaat om misselijkheid - wat overigens echt heel vaak voorkomt in de eerste paar weken - dan zou je er ook voor kunnen kiezen om tijdelijk een middel te gebruiken dat de misselijkheid onderdrukt, om je die eerste paar weken door te helpen en na een week of twee à drie te opnieuw te beoordelen hoe het gaat. Ik weet uiteraard niet hoe ernstig jouw klachten zijn, maar enige opstartproblemen hebben is echt normaal.
De keuze is uiteraard geheel aan jou.