Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bang voor foto's; wat is dit?

Hoi,

Al Zo lang ik weet ben ik bang voor het kijken naar filmpjes en foto's. Als ik op mijn mobiel een filmpje of foto toegestuurd krijg van een vriend of vriendin, open ik m standaard niet, uit de angst dat de persoon in de foto mij kan zien/terug kijkt.
Het valt mij de laatste tijd meer op omdat ik merk dat ik steeds moeizamer uit dit gevoel kom. Kan iemand mij hiermee helpen?

Ik heb al constant het idee dat ik bekeken wordt, maar ik merk dat dit met die foto's enzo me echt te veel wordt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent niet de enige met deze angst. Je angst lijkt veel overeenkomsten te hebben met scopofobie. Scopofobie, scoptofobie of ophtalmofobie is de wetenschappelijke term die gebruikt wordt voor de angst om door anderen te worden gezien of te worden aangestaard. Deze fobie kan ook worden geassocieerd met een pathologische angst om de aandacht op zichzelf te vestigen. Scopofobie hangt vaak samen met andere sociale angsten. Gelukkig is er wel wat aan te doen. Zoals bij het aanpakken van vrijwel alle angsten kunnen ontspanningsoefeningen en confrontatietherapie een oplossing bieden. Bij confrontatietherapie wordt de betrokkene langzaam maar zeker steeds meer geconfronteerd met hetgene waarvoor hij/zij bang is. Dit gebeurt dan in een rustige en ontspannen sfeer en onder begeleiding van een professional waardoor de angst na verloop van tijd kan verminderen of verdwijnen. Ik raad je aan voor een oplossing te overleggen met je huisarts.

Bronnen:
http://www.wikihow.com/Overcome-Ophthalmophobia
https://en.wikipedia.org/wiki/Scopophobia
https://www.quora.com/Does-there-exist-a-t...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100