Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe reageer ik op razende woede?

Net een telefoon gekregen van iemand uit de doelgroep voor wie ik werk. We hadden hem verwijderd van de facebook pagina van het project omdat hij onjuiste berichten op de site plaatste.
De man was eerst lid van de kerngroep van het project maar is opgestapt omdat hij zijn slag niet thuishaalde ivm een discussie. Sindsdien verschijnt hij wel nog op diverse activiteiten, en ook daar hitst hij mensen tegen elkaar op.
Hij wil nu naar alle betrokkenen (lees: onze directie, het stadsbestuur, de minister...) een brief sturen om te melden dat het project ondemocratisch is omdat hij zijn mening niet mag geven.
Helaas is er hier ooit een precedent geschapen doordat onze directie is ingegaan op een gelijkaardig signaal van een andere ex-deelnemer (wat ik toen ook niet begreep, vermits deze man een psychiatrische problematiek heeft en dat bekend is). Door dit precedent krijgen deelnemers m.i. het idee "als ik brieven schrijf krijg ik aandacht".
Het is een man waar totaal niet mee te praten valt, hij gaat rechtdoor zonder omkijken. Reden waarom veel kerngroepleden opgelucht adem haalden toen hij niet meer kwam. Sindsdien is ook de dialoog met enkele probleemoplossers fors verbetert. Hier ligt dan ook de kern van het probleem volgens mij : hij is rancuneus omdat het project in een stroomversnelling komt sinds hij weg is.
Hoe reageer ik best op iemand die zo razend is? Wachten tot hij gekalmeerd is, is geen optie. Ik ken hem als iemand die boos blijft...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

mensen drukken zich uit, om ander vaak weer te willen indrukken. Maar eigenlijk gaat het alleen om de energie: uitdrukken. Op jou drukt dit in, en je denkt dat je hier weer reactie op moet geven door het ingedrukte weer uit te moeten drukken. Zo werkt dit qua energie wat betrefd heftige emoties. Maar doe dit niet naar hem. Het is alleen maar zijn noodzaak om uit te drukken, respecteer dat. Vandaaruit zou je kunnen zeggen; "ik hoor hoe boos je bent/ ik bemerk hoe kwaad je je daarover maakt." Verder niet, geen uitleg, geen Maar..

Iemand die woest is daar reageer je niet op want hij kan niet logisch en constructief reageren in gesprekstechnieken en conflict hantering blaast iemand zich zelf op binnen een paar minuten. kijk je wel eens cesar milan ? het brein kan dit maar een paar minuten aanhouden dus als jij rustig en assertief blijft dan houdt dat vanzelf op Dus inhoudelijk gewoon niet reageren maar ook zelf eerst even nadenken welke boodschap jij kwijt wilt. en waar je voor moet gaan staan Het blijkt wel dat het project beter loopt nu hij weg is en dat is zeker het verdedigen waard. dat haal ik uit je verhaal dus laat je niet verleiden tot inhoudelijke discussies en zeker niet over de oude discussie waar je het over hebt. je/jullie besluit is dit,............. en daar moet hij het maar mee doen. Dus mededelen en verder niet op ingaan dat hij boos wil blijven is zijn zaak niet de jouwe. Als kerngroep hebben jullie dit vast wel besproken ? dus als jullie een positief effect bemerken dan is dat zeker waard te noemen in de groep zodat ook zij wanneer hij weer gaat hitsen dat zij dezelfde reactie kunnen geven. en hij dus ook geen andere ingang vind Als jij zeg maar de spits bent dan krijg jij misschien de meeste heat over je heen maar vertrouw en speel je middenvelders aan als je onder druk staat

Neem contact op met de man. 1Hoor hem aan en schrijf op wat hij wil. 2Dan ga je zeggen en doen dat je overleg gaat plegen met de andere partijen om te bekijken hoe we samen het probleem op gaan lossen. 3. Werk uit wat is begrip: Begrijp je wat hij zegt en wat er dus gebeurd. Niet je eigen gekleurde idee maar objectief. Mensen die fanatiek zijn reageren vaak erg boos als het niet lukt. Dat kan ook een heel goede eigenschap zijn. Je moet het alleen kanaliseren. 4. Werk het inzicht uit: Begrijp jij waarom hij zo reageert? Hoe ziet hij jullie? 5. Bedenk dan eens hoe je zelf zou reageren? 6. Hoe zou jij willen als jij hem was, dat er gereageerd gaat worden. Dat is namelijk RESPECT. 7. Kies dan de weg van wijsheid. Kortom help die man om beter om te gaan met zijn energie. Hij doet het niet alleen om jullie te etteren. En bedenk ook: Wat leren we van die man? De wereld is gewoon een spiegel, kijk dan ook in die spiegel. 8. Als het dan nog niet oplost: Dan kan of: Hulp zoeken bij iemand die wel meer ervaring heeft met dit soort ontwikkelingen. Of je doet wat Jezus zei: Als ze je slaan op je rechter wang, keer ze dan de linker toe. Dus niet veroordelen. Wacht af. Ik vind de laatste de minste oplossing. We zijn er ten slotte om van elkaar te leren en te helpen. De basis is Respect.

Bronnen:
http://www.jereisnaarhuis.nl/OverJeReisNaa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100