Behandelingen als chemotherapie zijn erop gericht de tumor(en) in het lichaam te bestrijden en daarmee het leven van de persoon in kwestie te redden of te verlengen.
Vaak wordt er eerst bestraald. Werkt dat niet, dan stapt men over op chemokuren.
De bedoeling van chemo (en bestraling) is het verkleinen en uiteindelijk vernietigen van een kwaadaardig gezwel in het lichaam.
De mate van succes van de behandeling is afhankelijk van allerlei factoren: de grootte van de tumor, de plek waar hij zich bevindt in het lichaam, de duur van zijn bestaan. Ben je er op tijd bij, dan is de kans dat de tumor via chemo verdwijnt, groter dan wanneer je er pas veel later achter komt.
Ook de conditie van de patiënt in kwestie speelt een rol. Heeft diegene bijvoorbeeld al eerder kanker gehad? Hoe jong of oud is die persoon? Wat is zijn of haar levensstijl?
Met chemotherapie of een combinatie van chemo en bestraling is het wel degelijk mogelijk om kanker te bestrijden en iemand weer gezond te maken. Maar beide behandelingen zijn een enorme aanslag op lichaam en geest. Een kankerpatiënt heeft heel veel tijd nodig om te herstellen en krijgt meestal pas na een jaar of vijf te horen of hij/zij helemaal 'schoon' (kankervrij) is.
- Bronnen:
-
Eigen ervaring