Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn er op de lange termijn ernstige bijwerkingen, van antidepressiva?

Gebruik al jaren een a.d en voel mij hier erg goed bij maarrr

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik neem aan dat er ook contact is met een (huis)arts of psychiater, in dat geval zou ik er gewoon op vertrouwen dat het geen probleem is. Ik gebruik het zelf ook al een tijd, er zijn verder ook genoeg andere soorten medicatie die mensen langdurig gebruiken.

......verslaving en lange termijn medicatie gebruiken is slecht voor je maag, nieren en lever.

Een van de (veel voorkomende) bijwerkingen is gewichtstoename. Dit is voor je totale gezondheid niet goed. Daarnaast neemt het libido af. Geestelijke ernstige bijwerkingen ken ik niet. Een vriendin van mij gebruikt al 12 jaar AD en de enige bijwerking die zij noemt is dat haar gevoelsleven enigszins afgezwakt is, maar dit ervaart zij juist als prettig.

Op langere termijn vervlakking van emoties,koud overkomen,minder empathisch vermogen. Zijn de resultaten op langere termijn nog net zo goed als in het begin,is de vraag die gesteld wordt.

Dit zegt Wikipedia: "Uit een groot langetermijnonderzoek, het Women's Health Inititiative waarin 136.000 vrouwen werden gevolgd, blijkt dat onder de 5500 vrouwen uit dit onderzoek die een antidepressivum gebruikten significant meer sterfte voorkwam en meer beroertes dan onder diegenen die geen antidepressiva gebruikten. Het maakte daarbij niet uit of een selectieve serotonine heropnameremmer (SSRI) werd gebruikt of een tricyclisch antidepressivum, beiden gaven ongeveer 2% per jaar extra risico." 2% per jaar extra risico op sterfte en beroertes volgens dit onderzoek. Maar dit soort onderzoeken lijkt me bijzonder lastig. Want er kunnen zoveel andere factoren meespelen op langere termijn. En als jij niet goed functioneert zonder antidepressiva, ervaar je misschien wel meer stress of ga je aan de drank of ga je meer roken met als gevolg ook weer extra kans op diverse aandoeningen. En met dat soort zaken is in dat onderzoek misschien geen rekening gehouden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Antidepressivum

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100