Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zere ogen door zonnebank?

Ik ga nu al een paar weken 1x per week onder de zonnebank om mijn huid voor te bereiden op mijn vakantie in de zomer. Hierover heb ik informatie gezocht, maar heb dus niet gelezen over dat dat dit jouw ogen kan beschadigen. Alleen dat het mij zou helpen om minder snel te verbranden had ik gezien.

Inmiddels ben ik nu iets van 6 of 7x onder de zonnebank geweest. Ik vroeg de 1e keer aan die man van de sportschool (waar ik dus naartoe ga) of ik nog een brilletje of crème moest hebben omdat dit dus op de site stond. Hij zei tegen mij dat dit niet nodig was. Hij gebruikt namelijk zelf ook nooit een brilletje en als ik mij natijd goed met aftersun zou insmeren dan zou het goed zijn. Hij zei ook tegen mij dat hij zelfs gewoon in de lampen kon kijken. Dit doe ik overigens niet. Ik kijk soms alleen even naar de tijd, maar heb ze niet standaard open.

De laatste keer dat ik onder de zonnebank ben geweest dat was afgelopen vrijdag. Sindsdien doen mijn ogen ook zeer. De keer daarvoor had ik er ook al iets last van, maar had toen niet door dat de zonnebank de oorzaak kon zijn.

Nu heb ik op internet de gevaren gelezen en schrik hier best wel van. Natuurlijk wil ik geen wit lijntje door de bril, maar wil al helemaal niet de rest van mijn leven met oogkwaal rondlopen.

Toegevoegd na 56 seconden:
Dus conclusie: Wat moet ik hier nu mee en wat kan ik er nu aan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mogelijks heb je toch iets van hoornvliesbeschadiging door het felle licht: Fel licht kan het hoornvlies beschadigen. Bijvoorbeeld fel zonlicht, licht van de zonnebank of licht van lassen. De beschadiging ontstaat acht tot twaalf uur na het felle licht. De ogen doen pijn, prikken of ‘branden’ en verdragen geen licht. Wrijf niet in uw ogen. Draag een zonnebril om extra irritatie van de ogen te voorkomen. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele dagen.

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/hoornvliesbeschad...

Ja, zonnebankstraling is schadelijk voor je ogen. Ten eerste: niet geloven dat je veilig in de lampen kunt kijken. Ten tweede: niet geloven dat het voldoende is om je ogen dicht te doen. Ten derde: als je zo nodig onder de zonnebank wilt, dan altijd een geschikte zonnebankbril dragen om je ogen te beschermen. (En ten vierde, maar dat snap je al: beter helemaal de zonnebank niet gebruiken omdat het schadelijk is.)

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/gezondheid/2248027...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100