Is de stof 'Hydrated Silica' in tandpasta's slecht voor het tandglazuur?

Uit diverse bronnen haal ik dat het bestandsdeel 'Hydrated Silica' als schuurmiddel wordt gebruikt en dit op den duur tot slijtage van het tandglazuur kan leiden. Dit zou te maken hebben dat dat deze kleine schurende korrels hard van structuur zijn ze niet oplossen. Verdiep ik mij in verschillende tandpasta's dan blijkt echter dat dit ingrediënt werkelijk overal in zit. Is het beter dit bestandsdeel te mijden?

Voor het gebit zal het geen kwaad kunnen, maar ik poets al een tijdje met fluoride vrije tandpasta omdat deze stof ongezond zou zijn. Daarnaast zou fluoride het tandglazuur wel versterken. Mijn ouders zeggen dat mensen uit haar generatie een slechter gebit hebben doordat er toentertijd geen fluoride in tandpasta's zat. Kortom: In hoeverre is het verstandig of onverstandig fluoride vrij te poetsen?

Het schijnt overigens dat je prima de tanden kan poetsen met kokosolie gemengd met wat (Keltisch) zeezout. Zout lost op maar ook dit zal in bepaalde mate een schurende werking hebben. Ja, verwarrend soms al die tegenstrijdige informatie op het internet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hydrated Silica wordt als polijstmiddel in tandpasta gebruikt. Polijsten is nodig om sommige aanslag, bijvoorbeeld van thee, te verwijderen. Teveel poetsen met dit schuurmiddel is niet verstandig, maar het glazuur dat je op die manier verliest is veel minder dan door zuren uit vruchtensappen of cola. Fluor versterkt inderdaad het glazuur. Er zijn mensen die denken dat het slecht is voor je gezondheid. Wetenschappelijk bewijs daarvan is er echter niet. Je kunt je tanden met van alles poetsen of ook zonder tandpasta. Kokosolie is alleen voor de smaak, zout (Keltisch of niet) heeft geen enkel effect. Polijstmiddel en fluor kunnen wel helpen je tanden respectievelijk wit en sterk te houden. Het belangrijkste is dat je tenminste twee keer per dag poetst en je gebit stookt.

Zout is net als silica oftewel kiezelzuur, een mineraal en als zodanig zijn ze allebei een slijpmiddel dat gebruikt wordt voor tandpasta's. Als je tandpasta op de juiste manier gebruikt ( een erwtje pasta en dat twee keer per dag en niet te hard duwen op de borstel), dan poets je goed. Voorzover mij bekend is fluoride niet slecht of ongezond en het is essentieel bij het hard maken van van het tandglazuur . De gezondheid van de tanden is in de laatste 50 jaar enorm verbeterd dankzij fluoride. Geen idee hoe je aan de wetenschap komt dat fluoride slecht zou zijn. Voor de meeste mensen is het een zegen. En wat je zelf wilt, geheel aan jou. Gebruik in elk geval een zeer zachte tandenborstel en een tandpasta naar keuze en zorg verder voor hygiëne tussen de tanden ( flossen, tandenstokers/ragertjes) en vooral niet poetsen binnen een half uur na nuttigen van sappen en vruchten. Een keer per jaar naar de mondhygiëniste is heel belangrijk, al helemaal als je geen fluoride wenst te gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100