Hoe vertel ik goeie klasgenoot waarmee ik altijd optrek dat hij niet zo fris uit zijn mond ruikt? Ik wil hem niet kwetsen en gewoon te vriend houden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

gewoon even apart nemen en netjes vertellen. Geen drama ervan maken. bedenk maar hoe jij het te horen zou willen krijgen van een vriend.

Je kan vragen of hij een kauwgompje wilt, misschien zegt hij dan: ''stink ik uit mijn mond ofzo'' als grapje. Dan kan je het hem zeggen :)

Gewoon recht toe recht aan.

Begin gewoon te praten over mondhygiene . En gaandeweg het gesprek vraag je wat hij eraan doet . En dan zeggen wat hij eraan doen moet .

Vraag: heb je soms problemen met je tanden? Ik weet het niet hoor maar het ruikt een beetje onaangenaam. Kom eens dichterbij? Blergh je moet er echt iets aan doen hoor, want het stinkt een beetje. Hier neem een kauwgompje misschien helpt het :).

Moeilijk moeilijk Maar als het andersom is zou je zelf vast ook graag willen dat iemand het even tegen je zegt. Zo zou ik het misschien doen, als inleiding zeggen: Ik hoop dat ik je niet kwets met wat ik nu ga zeggen maar ik doe het toch maar omdat ik dit zelf ook graag zou horen van iemand. En dan de lastige boodschap. Het is wel dapper als je het doet want ik ken eigenlijk niemand die dat makkelijk vindt

Als het een goede vriend is dan verdient hij je eerlijkheid, ookal is die eerlijkheid soms niet prettig om te horen. Ik vind het ook altijd heel naar als er iets op mijn tanden zit of mijn make up is uitgelopen en ik merk dat ik de heletijd ermee gelopen heb zonder dat iemand wat zei. Maak er niet een te groot iets van, maar zeg gewoon eerlijk wat je hier ook zei. Dat je het vervelend vind om te zeggen maar dat je al een tijdje gemerkt hebt dat hij niet zo fris ruikt uit zijn mond. Als je bang bent dat hij beledigd of gekwetst wordt, stel jezelf dan ook kwetsbaar op zodat jullie op gelijke hoogte zitten. Vertel bijvoorbeeld over een keer dat je zelf ook stonk, of misschien naar zweet rook, of vertel over iets anders waar je je misschien voor schaamt. Of gewoon dat je het moeilijk vind om sommige dingen eerlijk te zeggen tegen mensen en dat je hoopt dat hij niet boos wordt.

Wanneer je het opvalt zeg je het gewoon: 'hee *naam*, je ruikt niet zo lekker uit je mond man'. Dan zegt hij 'oké', en klaar. Het zal hem zn dag niet verpesten hoor maar dan weet ie het tenminste. Toegevoegd na 12 uur: Sorry maar naar mijn mening probeert iedereen hier wel erg genuanceerd te doen. Het gaat over een vervelend luchtje uit zijn mond, niet over een sterfgeval ofzo. Laat het hem gewoon in een zin of twee weten, NO BIG DEAL

Zeg "Weet je dat er tegenwoordig heel goede tandpasta's en mondwaters bestaan tegen een onaangename geur?" Hij/zij antwoordt dan waarschijnlijk "Ja/nee, hoezo?" en jij zegt dan "Ik wil je niet beledigen maar je zou ze wel nodig kunnen hebben". De boodschap is dan wel overgekomen denk ik.

eerlijk duurt het langst. gewoon op een normale manier vertellen dat hij/zij een beetje uit zijn/haar mond stinkt . als je het niet zou zeggen en hij hoort het van een ander zegt hij/zij misschien wel waarom heb je dat niet gezegd tegen me . een goede vriend begrijpt heus wel dat je het voor zijn/haar eigen bestwil zegt.

Ook IK heb / had geregeld last van een slechte adem. Mijn man heeft mij dat gewoon verteld. Hij vertelde het ronduit in mijn gezicht. Ik was best "geschrokken" toen hij het zo recht toe, recht aan vertelde. Niemand wil uit zijn mond stinken!!! Vervolgens zijn wij de oorzaak van de stank gaan onderzoeken. Bij mij lag het aan het drinken van frisdranken (voornamelijk cola). In eerste instantie geloofde ik het niet. Maar toen ik stopte met het drinken van cola, was mijn vieze smaak alsmede mijn stank ook verdwenen. Wellicht drinkt je klasgenoot veel cola, koffie, eet hij veel knoflook of gekruid eten of rookt hij. Je zou kunnen beginnen met: cola (of een van de overige) veroorzaakt slechte adem o.i.d. Ik volg de adviezen van de overige beantwoorders: Zeg het, zoals jij wilt dat er tegen je gesproken wordt. M.a.w. behandel iemand zoals jezelf behandeld wilt worden. Overigens heb ik een collega gehad die ENORM uit zijn mond stonk. Hier bleek een MEDISCHE oorzaak aan ten grondslag te liggen. Hij vond het ook vreselijk dat hij zo stonk. Om het dan ronduit in iemands gezicht te zeggen is (naar mijn mening) te kwetsend. Ik heb hem dat nooit gezegd. Later bleek dat hij er al jaren mee bezig was om van de stank af te komen. Hij had een probleem met zijn maag. Je weet immers niet of iemand er al jarenlang gebukt ondergaat. Meestal heb je het zelf wel door dat je uit je mond stinkt, meestal heb je ook een slechte smaak in je mond. Ik zou het toch met enige terughoudendheid brengen.

Gewoon recht toe recht aan. Hij zal het zelf waarschijnlijk niet merken en hij heeft er niks aan als niemand hem er op wijst. Wellicht is het tijd voor een bezoek aan de tandarts maar is dat er bij ingeschoten of heeft hij iets gegeten met een bij effect... Als je niks zegt zorg je er alleen maar voor dat hij anderen bij zich weg jaagt met zijn slechte adem. Als je er op wijst geef je hem iig de informatie die hij nodig heeft er iets aan te doen (wat hij niet weet kan hij niet verhelpen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100