Zijn nachtclubs en discotheken niet de meest getroffenen sectoren door covid?

Mensen roepen en zeggen vaak dat de horeca de meest getroffen sector is in deze covid pandemie in Nederland. Andere sectoren natuurlijk ook, maar de horeca wordt het meeste aangehaald, toch?
Maar zijn de discotheken en nachtclubs eigenlijk niet de zwaarst getroffen sectoren?
Ja, de horeca is al maanden dicht, maar die hebben van juni tot december ( met stapsgewijs verzwaringen sinds september) 2020 toch in feiten even kunnen ademen.
Discotheken en nachtclubs daarentegen zijn letterlijk vanaf eind maart 2020 tot heden onafgebroken gesloten geweest. Dus kan je op basic daarvan concluderen dat deze nu vergeten sectoren het zwaarst getroffen zijn?
Ook komen deze sectoren (en seksclubs) nu niet eens voor in de zojuist gepresenteerde "stappenplan van versoepelingen".

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, want dat zijn geen sectoren. De sector waarbinnen de twee genoemde branches vallen is nu juist de Horeca-sector. Aangezien restaurants, cafés en andere branches binnen die horeca het ook niet makkelijk hebben noemt men dus gewoon de gehele sector. https://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_sector Een economische sector is een deel van de economie. Het is een benaming voor alle bedrijven samen die actief zijn in een bepaalde categorie producten of diensten. Voorbeelden zijn de bouw, auto-, visverwerkende industrie en HORECA. Naast de horeca is de cultuursector ook zwaar geraakt. https://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_sector#Andere_sectoren " Andere sectoren Op bedrijfstakniveau kan men in de economie verdere sectoren onderkennen, zoals: Cultuursector - dat deel van de maatschappij, waar de kunst en cultuur wordt geproduceerd, gepresenteerd, gepubliceerd, geconsumeerd, geconserveerd en overgeleverd. " Discotheken en nachtclubs zijn dus onderdelen van een sector. Soms ook wel branches genoemd. Je zou dus wellicht wel kunnen stellen dat nachtclubs en discotheken de branches zijn die hardst geraakt zijn binnen de horecasector. https://www.lc.nl/binnenland/4000-euro-voor-door-coronavirus-zwaar-getroffen-bedrijf-25473741.html "Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca en de cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken)." Zo'n bedrijf kan dus ook een specifieke discotheek zijn, want valt binnen de horecasector. === Het zou ook veel te specifiek zijn om steeds branches binnen sectoren te gaan benoemen als je kijk hoeveel sectoren er al zijn. Vandaar dat men dus vaak in nieuwsberichtgeving iets zegt over een sector en niet een specifieke branch. Behalve dan als het artikel juist weer heel specifiek inzoomt op een bepaalde branch of op een bepaald bedrijf binnen die branch. Stel je een overzicht voor zoals onderstaande waarin alle branches ipv alle sectoren benoemd worden. Er zou geen einde aan komen. === TLDR: Sectoren: Horeca, Cultuursector Branches binnen de Horeca: Nachtclubs, discotheken, restaurants Branches die het zwaarst getroffen zijn BINNEN de horeca: Nachtclubs en discotheken Krantenkop: "Horeca is in Nederland de zwaarstgetroffen sector." Dat artikel klopt, immers dat doet niets af aan het feit dat binnen die sector er weer branches zijn die harder getroffen zijn.

Toegevoegd op 20 april 2021 12:24: tekst
Bronnen:
https://www.bndestem.nl/breda/nachtcafes-s...
https://www.uwv.nl/overuwv/Images/uwv-coro...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100