Is de avondklok op 16 februari opgeheven in Nederland?

Ik hoorde via via dat de voorzieningenrechter heeft besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeschort. Mensen (waaronder mijn huisgenoten) zijn nu druk bezig met het plannen van drankjes doen. Maar kan dat wel zomaar? De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet en in hoeverre kan de rechter daarover beslissen? Betekent dit dat iedereen vanavond gewoon weer naar buiten kan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je stelt deze vraag veel te vlug. Het nieuws over de uitspraak van de Haagse rechter is koud een half uur oud. Iedereen is de uitspraak nu aan het bestuderen, inclusief de regering. Of de regering zich erbij neer gaat leggen, of dat de wetgeving gaat worden aangepast ga je vanzelf horen.

Nee. Het gerechtshof heeft het vonnis van de rechtbank waarmee de avondklok per direct zou worden opgeheven opgeschort. De rechter is van mening dat het belangrijk is om de avondklok te handhaven tot er uitspraak is gedaan in het hoger beroep. Dat dient vrijdag en kort daarna wordt er uitspraak gedaan. . . . Dat is intussen veranderd, het duurt een hele week voordat er uitspraak gedaan wordt. Dus op vrijdag 26 februari 2021 weten we hopelijk meer. ....... En dat is inderdaad het geval: Het gerechtshof heeft de Staat alsnog gelijk gegeven als het gaat om de avondklok. Die coronamaatregel is op de juiste rechtsgronden ingevoerd, stelt het hof. Daarmee is de uitspraak van de rechtbank van vorige week tenietgedaan. Het kabinet gebruikte bij de invoering een wet voor acute noodsituaties. Het hof vindt dat - in tegenstelling tot de rechtbank - terecht: adviezen van het Outbreak Management Team wezen op "buitengewone omstandigheden". De actiegroep Viruswaarheid gaat weliswaar in cassatie bij de Hoge Raad, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat ze daar nog wat mee gaan bereiken...

Toegevoegd op 26 februari 2021 14:09: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100