Wanneer ben je een huisgenoot?

Overal woedt er rondom Corona gesproken over huisgenoten; die moeten ook in quarantaine of die mogen wel op minder dan 1,5 meter van elkaar. Maar wanneer ben je een huisgenoot voor bijvoorbeeld de GGD? Ik woon bij iemand in sinds een tijdje, maar ben daar (nog) niet officieel ingeschreven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het antwoord dat de rijksoverheid geeft: Onder een huishouden verstaan we echtgenoten, geregistreerde partners of andere levensgezellen en ouders, grootouders en kinderen, voor zover zij op één adres wonen. Woongroepen, tehuizen en studentehuizen vormen dus niet één huishouden. Mensen die tot één huishouden horen, hoeven onderling geen afstand te houden. Maar ook hier geldt: ga zoveel mogelijk alleen op pad en houd 1,5 meter afstand tot anderen buiten het gezin/huishouden. Tot zover de letterlijke tekst van de rijksoverheid. Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/groepsvorming-en-samenscholingsverbod

Voor de overheid en ook voor de GGD behoren personen tot één huishouden indien zij op één en hetzelfde adres wonen en samen tot één huishouding behoren. De controle hierop gaat tot aan de voordeur, niet inclusief achter de voordeur. Er is geen bewijs voor de situatie dat je met je vriendin samen op één adres woont en samen één huishouding voert Er is ook geen bewijs dat je niet op een ander adres dan je huidige verblijfplaats woont maar daadwerkelijk bij je vriendin. Integendeel volgens de gegevens in de BPR woon je niet op het adres van je vriendin. Je zadelt de GGD en andere instanties die het aangaat met een dilemma op. In dilemma's oplossen hebben medewerkers van overheidsinstanties in het algemeen geen trek, al helemaal niet als het gaat om de huidige situatie waarin het gaat om het risico van besmettingen zo klein mogelijk te houden Dat je alleen administratief gezien in je eigen huis woont op het adres dat bekend is bij de basisregistratie personen (BRP) maar feitelijk op een ander adres heeft de GGD geen boodschap aan. Kortom voor de GGD ben je geen huisgenoot van jouw vriendin. On topic is dat bij een eventuele controle door een bevoegde instantie, om wat voor reden dan ook, of je samen tot één en dezelfde huishouding behoort, en blijkt dat je niet op het juiste adres bent ingeschreven, je een forse boete kunt krijgen op grond van het plegen van adresfraude. Als iemand in quarantaine moet, mag de ander er dan bij blijven? Neen, niet als deze niet tot het huishouden behoort. Thuisquarantaine betekent dat het gehele gezin/huishouden thuis blijft. Er mogen geen bezoekers worden ontvangen die niet tot het gezin/huishouden behoren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100