Mag een winkel het met contant geld betalen, weigeren?

Ik zie bij een aantal winkels netjes borden met reglementen voor Corona. Heel goed!

Maar ik zie ook bordjes/briefjes bij winkels dat je alleen met pin mag betalen. Begrijpelijk maar er zijn ook veel mensen die van weekgeld moeten leven. Zij kunnen niet pinnen maar alleen met cash betalen.
.
met=men

Toegevoegd op 26 maart 2020 13:14: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel zal hij in de regel aangeven welke betaalmiddelen hij niet accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/g...

Ja - maar pas sinds recent weigeren sommige winkels alle betalingen met contant geld. In 2015 accepteerde 100% van de winkels contant geld. Begin 2020 is dit 97% - waarbij detailhandel + pompstations op 98% komen en supermarkten op100%. De Nederlandsche Bank (DNB) en de Consumentenbond waarschuwen al jaren instanties en winkeliers voor het weigeren van contant geld. De reden: vele honderdduizenden Nederlanders zijn niet in staat (om wat voor reden dan ook) op andere wijze dan contant te betalen. Met name apotheken en gemeenten gaan er soms toe over contant geld te weigeren. In maart 2019 heeft de Tweede Kamer de apotheken laten weten dat contant betalen altijd moet kunnen. In de praktijk bieden nu alle apotheken de mogelijkheid dat hetzij contant hetzij op rekening kan worden betaald. En gemeenten hebben het dringende verzoek gekregen contant geld te accepteren - omdat zij vanuit een monopoliepositie alle burgers in hun gemeenten ten dienste moeten zijn. Dit dringende verzoek is afkomstig van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) waarin onder meer DNB en Consumentenbond verenigd zijn. Sinds het uitbreken van de coronacrisis accepteren sommige winkels niet meer alle contant geld: ze voeren een 'pin-only' beleid. Het omgekeerde effect kan er ook zijn: een winkel die nog (of weer) open is doet er alles aan om omzet te maken en kan afstappen van het 'pin-only' beleid. Bron: De Nederlandsche Bank, 9 maart 2020: DNBulletin: in winkels houdt contant betalen stand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100