Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ijzer eten?

Als je een tekort aan ijzer hebt, kun je dan ook gewoon een stukje ijzerdraad eten? Of neemt je lichaam
dat niet op? Ik ben dit niet van plan ofzo, gewoon nieuwsgierig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In je bloed zitten ijzer ionen, dat is zeg maar opgelost ijzer. Je maagsappen etc. lossen een deel van het ijzer dat je binnen krijgt op, maar niet alles. Zelfs heel weinig, er is dus een groot verschil of je spinazie of ijzerdraad eet.

Ik kan je in ieder geval zeggen dat er in cornflakes echt ijzervijzel zit, de keuringsdienst van ware heeft hier een item overgemaakt, ik zal het even na zoeken maar ik geloof dat het er op neer kwam dat het lichaam niet alles opnam. Maar om je antwoord te geven als je het goed fijn maalt kan je gerust wat ijzer nemen. In sommige landen is het verboden om ijzervijzel aan producten toe te voegen.

Bronnen:
http://www.keuringsdienst.nl/page/3167/nl
http://www.youtube.com/watch?v=N0O2KD4VR5s

IJzer in je bloed is niet letterlijk ijzer... Het is wel ijzer, maar dan heel anders dan het ijzer dat wij kennen. Ik denk dat het alleen maar slecht voor je is en dat je maag/darmenstelsel het niet kunnen verteren of opnemen.

Ijzerdraad zal niet veel helpen. Kan je beter spinazie eten. Gezond en er zit ijzer in. Ijzerdraad eet zo lastig en kan lastig je lichaam uit komen.

IJzer wordt het beste opgenomen in de vorm van heemijzer, dat voorkomt in dierlijke producten zoals vlees(waren). Non-heem-ijzer uit plantaardige producten, zoals aardappelen, brood en groenten wordt minder goed opgenomen maar weer beter als die voedingsmiddelen samen met vlees worden gegeten. Ongebonden ijzer, zoals ijzerdraad, moet eerst omgezet worden in heemijzer voordat het door het lichaam kan worden opgenomen. Daarvoor is het natuurlijk ook nodig dat de deeltjes heel klein zijn. In bladgroenten komt wel ijzer voor maar niet bijzonder veel in spinazie zoals vaak wordt gedacht. dat misverstand berust op een rekenfout. Teveel ijzer is schadelijk. IJzersuppletie moet alleen worden gebruikt als er door de dokter een tekort is geconstateerd.

Bronnen:
http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100