Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe werkt accupuntuur precies?

Ik vroeg me af hoe accupuntuur precies werkt. Of het je zeg maar kan genezen van bepaalde klachten. Ik weet dat het met naalden is en dat het geen pijn doet. En word het vergoed door je zorgverzekeraar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst even een antwoord op je laatste vraag: in Nederland wordt het wel vergoed. Niet via de basisverzekering, maar via de aanvullende verzekering. De acupuncturist moet dan wel zijn aangesloten bij hun beroepsvereniging. De WHO (world health organisation) heeft een lijst opgesteld met klachten, waarbij acupunctuur goede resultaten kan geven. Op veel websites van acupuncturisten staat (een deel van) deze lijst ook. Zelf heb ik hele positieve ervaringen met acupunctuur, o.a. bij behandeling van slijmbeursontsteking (voor de reguliere medicijnen was ik allergisch). Alleen denk ik dat het wel zeker uitmaakt waar de naaldjes gezet worden (en dat kan idd ver van de kwetsuurplek zijn). Bij de eerste acupuncturist die ik bezocht werkte het heel veel minder dan bij mijn latere acupuncturist. Als de naaldjes zitten voel je er niets van, bij het insteken kan het heel even prikken, maar na 1/2 seconde hoort dat weer weg te zijn. Blijf je het voelen, vraag dan je acupuncturist het naaldje even te manipuleren zodat het weg gaat.

Over acupunctuur is het laatste woord nog niet gezegd. Het idee is met naalden bepaalde punten op 'lichaamsmeridianen / energiebanen' te prikken en zo het lichaam aan te zetten tot genezing. Het is veel onderzocht, en de voorlopige conclusies zijn dat het echt prikken met echte naalden wel iets meer lijkt te doen dan uitsluitend de - ook niet te onderschatten - placebo-werking van de hele behandeling, maar dat de zogenaamde meridianen waarin geprikt wordt weinig tot geen invloed hebben op die werking. Voor sommige toepassingen berust de werking volledig op het placebo-effect, en maakt het dus niet uit of je echt prikt of doet alsof en wie er prikt en waar. Voor andere lijkt het daadwerkelijk prikken toch wel iets te doen. Met name bij concrete lichamelijke klachten kan acupunctuur iets doen, met psychische klachten of veronderstelde werkingen (zoals stoppen met roken) is het 100 % suggestie die het werk doet. In veel gevallen wordt acupunctuur vergoed door het ziekenfonds, mits het gebeurt bij een erkende acupuncturist bij het ziekenhuis oid. Dat kun je dus best tevoren even navragen.

Acupunctuurpunten corresponderen met bepaalde lichaamsdelen of lichaamsfuncties. De naaldjes dienen dus niet altijd op de plaats van de klacht te worden gestoken. Bij migraine kan het heel goed zijn dat de naaldjes in de armen, de benen en de voeten worden geplaatst en niet in het hoofd. Een heleboel principes spelen hierbij een belangrijke rol. Door de naaldjes na het plaatsen op een bepaalde manier te manipuleren wordt uiteindelijk een heilzaam effect verkregen. Waar de naaldjes worden geplaatst hangt dus o.a. af van de klachten en de algemene toestand van de patiënt. In België wordt een behandeling niet terugbetaald.

Bronnen:
http://users.skynet.be/dirkvanneste/therap...