Hebben wij een opzegtermijn van onze woning, terwijl we geen huurcontract hebben en niets mondeling hebben afgesproken?

Wij wonen sinds een maand in een gedeelte van een woonboerderij. De eigenaar woont in het achterhuis wij in het voorhuis. Door het niet respecteren van onze privacy door de eigenaar willen wij zo snel mogelijk weg. We hebben geen contract getekend en niets over opzegtermijn etc afgesproken. We wonen er nu een maand en hebben de huur de eerste keer voor een maand betaald. Hoe snel kunnen we weg?

Weet jij het antwoord?

/2500

als er niets op papier staat of is afgesproken kun je vertrekken wanneer je wilt alleen als je nog een paar dagdelen in het huis verblijft dat niet binnen de betaalde maand valt dan kan de eigenaar misschien willen dat je een volledige maand betaald maar hij heeft ook geen poot om op te staan

Als je géén huurcontract hebt ondertekend, en zelfs geen mondelingen afspraak hebt gemaakt, dan ben je nergens aan gebonden. Maar mijn vraag is dan, en mocht het tot een rechtszaak komen, wellicht óók de vraag van de rechter: wat hebben jullie dan afgesproken? Overigens, zo snel zal het niet tot een rechtszaak komen, want de eigenaar zal opzien tegen de kosten die hij moet maken om een rechtszaak te beginnen en zijn 'winst' kan hooguit een maand huur extra zijn.

Vandaag nog. Jullie hebben immers geen huurcontract getekend. Betaal gewoon tot en met de dag van vertrek, dan kan de eigenaar jullie niets verwijten als er geen verdere afspraken zijn gemaakt en als er niets op papier staat.

Waarom praat je niet eerst met de eigenaar? Zo te lezen heeft hij helemaal niet in de gaten dat hij geen rekening houdt met jullie privacy. Als dat het enige is waar je over valt? Ik zou als ik jullie was eerst met hem aan tafel gaan zitten met een lekkere bak koffie/borrel, hem uitleggen waar je je aan stoort, dat je dat niet wilt, en gaan bespreken wat de voorwaarden zijn m.b.t. de huur. Dat bespaart een hoop irritatie/ellende en een nare bijsmaak achteraf van beide kanten. Die eigenaar lijkt mij wel heel goed van vertrouwen, als hij jullie zonder contract in zijn boerderij laat wonen.

Er is geen schriftelijk huurcontract maar wel degelijk een huurovereenkomst gesloten. Immers, de verhuurder heeft ruimte ter beschikking gesteld en u betaalt huur. U wil van de overeenkomst af zodat u "contractbreuk" pleegt. Het is de vraag welke schadeloostelling de verhuurder kan eisen. Bij maandbetaling lijkt een opzegtermijn van een maand redelijk. De verhuurder moet immers in de gelegenheid worden gesteld een nieuwe huurder te vinden. Omdat er kennelijk niets op papier is gezet lijkt de kans mij groot dat de verhuurder geen gebruik maakt van zijn rechten. Niettemin adviseer ik u om voortaan wel een huurcontract op papier te sluiten. Dit voorkomt problemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100