Wat je precies bedoelt met 'af laten keuren' is me niet duidelijk, maar als je Bijstand ontvangt, ben je blijkbaar niet arbeidsongeschikt geworden op een moment dat je verzekerd was voor WIA (of vroeger: WAO) of dat je recht had op Wajong. Als je daar namelijk recht op hebt, heb je geen recht op Bijstand.
Binnen de WWB wordt echter ook gekeken naar iemands arbeidsmogelijkheden en als die er niet zijn, kan er een vrijstelling van de sollicitatieplicht worden gegeven, of een ontheffing van een deel van de arbeidsplicht. Ook is het mogelijk om via de gemeente beoordeeld te worden op je beperkingen om in aanmerking te komen voor bepaalde reïntegratieinstrumenten.
Nu geldt er binnen de WWB sowieso een informatieplicht, dat wil zeggen dat je de gemeente op de hoogte moet houden van relevante veranderingen in je omstandigheden. Als je bij aanvang van de uitkering normaal belastbaar was en je dat nu niet bent, dan moet je dat melden bij de gemeente. Wanneer je langdurig iets mankeert, kan de gemeente een medisch adviseur inschakelen om je beperkingen te beoordelen. Neem naar zo'n afspraak alle relevante medische stukken die in je bezit zijn alvast mee. Je bent overigens verplicht om waar mogelijk aan je herstel te werken, dus bij een burn-out zal ook gevraagd worden naar het behandelplan en zal men je eventueel op een later tijdstip opnieuw beoordelen. Een burn-out betekent gelukkig niet dat je nooit meer in staat zult zijn om te werken.
Dat een werkgever niet op je zou zitten te wachten betekent trouwens in geen enkele regeling dat je (daar door) arbeidsongeschikt bent. Dan zou de mate van arbeidsongeschiktheid bepaald worden door de werkloosheidscijfers in plaats van de functionele beperkingen, en dat is niet het geval.