Kun je erfenissen weigeren, ongeacht of het 'geld krijgen' of geld moeten betalen is?

mijn vriendje zal (als zn vader overlijdt) schulden erven. Ik heb gehoord van mijn moeder dat je dat kunt weigeren. Is dat echt waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

ja je kunt de erfenis weigeren 1 Je kunt zuivere aanvaarden dan komen lusten en lasten voor jou rekening 2 je kunt beneficiair aanvaarden, dan krijg je alleen iets als er na belasting en begrafenis positief saldo is 3 je kunt verwerpen dan krijg je echt letterlijk niets, en mag je ook absoluut niets na overlijden uit de woning meenemen. Zijn vader kan dan bezittingen beter met warme hand schenken, ofwel bij leven weggeven aan je vriendje zie ook de link

Bronnen:
http://www.erfwijzer.nl/erfenis-aanvaarden.html
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/o...

Ja, je kunt een erfenis weigeren. Dat heet verwerpen. ---Als je een erfenis verwerpt of weigert, ben je geen erfgenaam meer. Op papier staat er dan dat je zelfs nooit een erfgenaam bent geweest. In de praktijk betekent dit dat je niet op hoeft te draaien voor de eventuele schulden van de overledene. Maar dan kun je ook niet meedelen in de erfenis als blijkt dat de overledene een groot vermogen nalaat. Waarom zou je een erfenis verwerpen of weigeren? De verwerping kan om financiële redenen worden gedaan. Er zijn bijvoorbeeld erg veel schulden. Maar je kunt een erfenis ook om emotionele redenen verwerpen. Misschien had je een slechte verstandhouding met de overledene, en vind je het moeilijk om na zijn overlijden geconfronteerd te worden met zijn bezittingen en schulden.-- Toegevoegd na 1 minuut: Wie wordt er erfgenaam als ik de erfenis verwerp? Als jij een erfenis verwerpt, worden de overige erfgenamen in jouw groep (zie vererving volgens de wet) voor de erfenis verantwoordelijk. Hierbij is met name van belang te beseffen dat je kinderen voor jou in de plaats komen als jij de erfenis verwerpt. Als je niet wilt dat jouw kinderen de erfgenamen worden moet er ook voor de kinderen een verwerping van de erfenis geregeld worden. Als je met alle erfgenamen uit jouw groep gezamenlijk de erfenis verwerpt, worden er erfgenamen in de volgende groep gezocht.

Bronnen:
http://www.erfwijzer.nl/verwerpen-weigeren...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100