Mag een incassobureau/curator zomaar je uitkering in beslag nemen?

Er is bij een vriend van me beslag gelegd op zijn uitkering, waar hij al 2 maanden op heeft gewacht. Hij heeft twee maanden op droog brood geleefd en dan komt de uitkering binnen, en hij betaalt GELUKKIG de huur direct, en vervolgens 1 uur later is het restant totaal van zijn rekening verdwenen. Dit heeft de curator gedaan(rond 17:30 op een vrijdag vlak voordat ze zelf met vakantie gingen dus er kon niet meer gecommuniceerd worden), die hij toegewezen heeft gekregen vanwege een bedrijfsfaillissement.

Hij heeft dus de huur kunnen betalen, maar verder heeft hij nu dus helemaal niets meer te eten. De hele kerst thuis gezeten zonder ook maar iets. Onmenselijk natuurlijk, maar dat terzijde. Ik ben hier voor wat opheldering over de rechten en plichten. Ik kan me namelijk onmogelijk voorstellen dat die curator zomaar de hele rekening kan plunderen en de persoon letterlijk met lege handen achter te laten.

Alvast bedankt voor de hulp, word op prijs gesteld!

Weet jij het antwoord?

/2500

Een incassobureau kan niet meer of minder dan ieder ander kan. Een curator wel. Die wordt aangesteld door de rechtbank en behartigt de belangen van de schuldeisers van de gefailleerde persoon. Hij zal de failliete boedel liquideren met als doel de benadeelde schuldeisers van een uitkering te voorzien. Als het gaat om een eenmanszaak is er geen scheiding tussen ondernemings- en privévermogen en kan er dus ook verhaal volgen op alle bankrekeningen. Wettelijk is vastgelegd dat een schuldenaar altijd minstens 90% van het bijstandsniveau over moet houden. Dit wordt de “beslagvrije voet” genoemd. Alleen op inkomsten boven dat bedrag mag dus beslag worden gelegd. "Wanneer de schuldenaar failliet wordt verklaard verlies deze het beheer over zijn vermogen en komt de boedel onder beheer van de curator, ook wel de ‘bewaarfase’ genoemd. Een curator is een advocaat die wordt benoemd om het desbetreffende faillissement af te handelen. De curator dient de belangen van de schuldeisers te behartigen. Men moet toestemming vragen aan de desbetreffende curator bij elke rechtshandeling die financiële gevolgen kan hebben. Handelingen zoals schenken, verhuren, verkopen, contracten sluiten, vorderingen betalen of innen kan men niet uitvoeren (de curator moet alle financiële activiteiten goedkeuren). Verder kan men niet verhuizen of dit nu een andere woonplaats is of het buitenland, behalve wanneer de goedkeuring van de desbetreffende rechter-commissaris is gegeven. De curator heeft dus de gehele financiële situatie in handen. Daaronder horen: •Het maken van een lijst van de schulden en bezittingen •Het openen van post en email •Het beheren van het geld •Het treffen van de nodige maatregelingen om de boedel in stand te houden •Het mogelijk beëindigen van overeenkomsten •Het rapporteren van het faillissement aan de rechter-commissaris •Het verdelen van de baten onder de desbetreffende schuldeisers •Het in beslag nemen van waardevolle- en administratieve zaken. Men krijgt hier een ontvangstbewijs voor Bij tegenwerking van de gefailleerde (iemand die failliet is verklaard) of vermoeden dat deze vertrekt naar het buitenland, dan heeft de curator de mogelijkheid om het paspoort van de gefailleerde in te nemen. Verder kan de curator de persoon in (verzekerde) bewaring laten stellen. " Toegevoegd na 5 minuten: Zie verder reactie.

Bronnen:
http://www.monetos.nl/financieringen/faill...

Voor wat betreft de beslagvrije voet moet de beslaglegger (deurwaarder, curator) rekening houden met de hoogte van huur of hypotheekrente. Als dat niet gebeurde, dan moet de beslaglegger dat teveel ingehoudene terugbetalen. Behalve als jouw kennis niet de gevraagde gegevens heeft verstrekt! Eigenlijk is dit specifieke kennis en zou de kennis naar een advocaat of het Juridisch Loket moeten gaan. Zonder die kennis is dit een moeilijke materie. Meer info www.rvr.org (Raad voor de Rechtsbijstand) en www.hetjl.nl (Juridisch Loket). Bij de RVR zit ook een tool om de beslagvrije voet (BVV) te berekenen. Toegevoegd na 12 minuten: Om je oorspronkelijke vraag nog even te behandelen: Het zal je duidelijk zijn wat een deurwaarder of curator mag. Een incassobureau mag net zoveel als jij en ik. Alleen hebben die vaak iets meer kennis, waarbij de foute bureaus zich niet aan de regels houden die ze onderling hebben afgesproken. Dat kan nog wel eens intimiderend overkomen. Het is wel handiger toch te komen tot een regeling, omdat de gerechtelijke kosten behoorlijk uit de hand kunnen lopen. Noot: veel deurwaarderskantoren hebben een eigen incassobureau, gewoon in hetzelfde gebouw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100