Wat is het verschil tussen betrouwbaarheid en nauwkeurigheid?

Bij statestiek.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nauwkeurigheid geeft aan hoe exact je gemeten hebt. Dus een nauwkeurigeheid van 0.5 mm is realistisch bij het meten met een goed meetlint. De betrouwbaarheid geeft aan hoe zeker het is dat het gemeten cijfer/relatie klopt;

Nauwkeurig gaat om hoe precies de meting is. Bijvoorbeeld is een boom 65cm dik of 65.23278972 cm. Het tweede is veel nauwkeuriger. Betrouwbaarheid gaat over hoe betrouwbaar een uitkomst is. Bijvoorbeeld als je van die ene boom weet dat hij 65 cm dik is kun je zeggen, alle bomen zijn gemiddeld 65 cm dik. Voor jou data set klopt dit, alleen kun je dit niet zomaar voor alle bomen zeggen. Wanneer je 1000 bomen in een bos opmeet en die een gemiddelde dikte van 65 cm hebben wordt je gemiddelde van 65 cm al betrouwbaarder. Hoe betrouwbaar een resultaat is kun je ook uitrekenen overigens. Maar vergeet niet "there's lies, damned lies and statistics" ...

Je kunt zeggen, dat de twee verticale lijnen op dit scherm schatten en zeggen: tussen 15 en 20 cm van elkaar, maar je kunt ook zeggen tussen 16 en 17 cm van elkaar. De nauwkeurigheid van het eerste antwoord kleiner dan de nauwkeurigheid van het tweede antwoord en daaruit volgt ook, dat de betrouwbaarheid van het eerste antwoord groter is dan van het tweede antwoord. Een toename van de nauwkeurigheid gaat ten koste van de betrouwbaarheid en omgekeerd.

nou asl je betrouwbaar bent kunnen de mensen je vertrouwen op wat je doet. en nauwkeurigheid is op dat je alles pietje precies doet.

Bronnen:
school

Nauwkeurigheid is eenvoudig : het is juist of niet juist, exact of niet exact, dus digitaal, O of I. Betrouwbaarheid, bv. in de autosector is een statistisch begrip. Bv. aantal defecte stukken per 1 miljoen of part per million (ppm) In de autosector is de norm ongeveer 120 ppm wat dus wil zeggen dat er eventueel 120 foute stukken per miljoen worden getolereerd door de klant.In de chirurgie is dat cijfer bijna nul wat evident is omdat het over mensenlevens gaat. Dat noemt men zerotolerantie. Aan de hand van zulke statistieken kan men betrouwbaarheid meten, maar je moet dan wel eerst een referentie hebben.

Bronnen:
Statistisch handboek Prof. Juran en Prof Deming

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100