Als je geleend hebt van de bank mag de bank in crisistijd rente verhogen?

het is een voorbeeld uit de praktijk; mensen met een eigen
huis hadden een aantal jaren moeilijkheden met het aflossen van de hypotheek omdat een mee betalende bewoner wegviel. Toen werd met de bank een soort constructie afgesproken waarbij het eigen huis werd beleend. Dat betekende in elk geval niet meer zo krap in het huishoudgeld. Het echtpaar nu op leeftijd wordt nu benaderd door de bank dat het huis verkocht zou moeten worden omdat de rente is gestegen. Het huis is al generaties van een familie. Mag een bank dit doen?
Kan dit nog gekeerd, hoe dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het huis heeft al een hypotheek schrijf je en dan nog een belening. rare constructie die je beschrijft. maar goed als er een achterstand is in de betaling van de rente en mogelijk ook in de aflossing dan kan de bank het huis verkopen. Dat mogelijk de rente omhoog is gegaan kan ook de bank geeft bij een contract aan hoe lang de rente van toepassing is en wanneer er een nieuwe rente wordt bepaald. Crisis of geen crisis je moet betalen. Als je niet betaald of te weinig rest de bank alleen nog verkoop van het huis.

Zolang de mensen die er wonen de rente blijven betalen, komen ze hun contract met de bank na en mag de bank niet verkopen. Maar ik vrees dat er een achterstand in de betaling is (dat vertel je niet) en dat kan wel reden zijn voor de bank om de boel te verkopen. Dat het crisistijd is en de mensen krap zitten doet niet ter zake. Het is sneu, maar zakelijk gezien niet relevant.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100