Wat is een fatsoenlijke en redelijke vergoeding voor een executeur testamentair?

Graag willen mijn vrouw en ik als er met ons iets voordoet en overlijden, dat een goede vriend van ons alle zaken voor onze enige dochter regelt. Hiervoor willen wij nu al een vergoeding afspreken. Wat te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de wet is voor een executeur een vergoeding ("loon") bepaald van 1% van de erfenis. De benoeming van een executeur moet in een testament geregeld worden. Zelf een en ander op papier zetten m.b.t. de executeur is helaas niet rechtsgeldig. In het testament kunt u ook afwijken van de wettelijke vergoeding. U kunt een bedrag opnemen of een ander percentage. Hoe hoog de vergoeding moet zijn hangt af van de werkzaamheden van de executeur. Als u bijvoorbeeld een aantal panden of een eigen bedrijf heeft, dan is het wenselijk dat de executeur een hogere vergoeding ontvangt voor zijn werkzaamheden dan wanneer u alleen spaargelden heeft. Tevens is de hoogte van de vergoeding afhankelijk van de hoogte van uw vermogen. Het is heel vervelend als de executeur uiteindelijk zijn vergoeding krijgt en er voor uw dochter niks meer overblijft.

Ik vind persoonlijk dat dit een laatste dienst moet zijn van een goede vriend. Het zou wat mij betreft dus niets hoeven kosten. Waar heb je immers vrienden voor? Geen vergoeding dus, maar een vriendendienst.

De vergoeding is 1% van de nalatenschap hier tegenover staat een behoorlijke verantwoordelijkheid voor de executeur dus goed overleg met de gene die dat zou moeten zijn is wel verstandig.

Bronnen:
http://www.executeur.nl/vraag_en_antwoord/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100