Ik heb een aantal maanden geleden €10,- geleend aan een vriend, maar heeft nog altijd niet terug betaald. Wat moet ik doen!?

Heb geld geleend (€10,-) een aantal maanden geleden. Vraag al weken voor terugbetaling, maar krijg als tegen argument of een lach of een antwoord dat luidt als volgt: "Je krijgt het als ik mijn loon binnen heb" Heb hiervan niets op papier staan, wat niet echt slim is, maar dat verwacht je niet van een vriend. Wat kan ik nu doen?!

Weet jij het antwoord?

/2500

vraag wanneer hij zijn loon krijgt ,weet je meteen wanneer je betaald krijgt ;)

Niet meer over zeuren en hem nooit meer geld lenen. Toegevoegd na 35 minuten: Ik heb eens 150 gulden geleend aan een vriend en dat betaalde hij ook steeds niet terug. Tot het moment dat hij wel geld had maar een duur luchtje had gekocht i.p.v. af te lossen. Ik heb hem toen gevraagd wanneer hij me dat geld terug ging betalen terwijl zijn ouders er bij stonden. Binnen 1 minuut kreeg ik het geld van zijn ouders. We zijn nu trouwens geen vrienden meer.

Misschien heeft die vriend ook echt problemen ivm de betaling van zijn loon, bv. moet hij nog achterstallig loon krijgen. Of heeft hij andere financiële moeilijkheden. Vraag hem gewoon wat meer uitleg zodat je weet wat er aan de hand is. Inderdaad moet je alles op papier hebben best, maar voor 10 € en bij een vriend is dat toch niet zo gangbaar. Het is niet zo een groot bedrag en er is ook iets als vriendschap en vertrouwen. Als hij financiële moeilijkheden heeft, kan je misschien vragen om je gedurende vijf maanden telkens 2 euro te geven. Het lijkt wat raar gezien het zo een laag bedrag is dat je moet terug krijgen, maar je tilt eraan dus het is te overwegen. Mocht je nu merken dat je vriend ter kwader trouw is, dan zou ik hem zeggen dat je dit niet te doen vind en van hem verwacht dat hij het geld terug betaalt. Krijg je dan niet de gewenste reactie, kijk dan eens hoe zwaar het voor je weegt. Dat kan gaan van "Okee, maar dan leen ik geen geld meer aan jou" tot "Sorry maar ik zie de vriendschap met jou niet meer zitten als je niet eerlijk bent met geld". Of iets ertussen in. Ik zou opteren voor de eerste optie en het voorval nadien vergeten (maar dus geen geld meer lenen aan hem) maar ik kan natuurlijk niet in jouw plaats beslissen wat je moet doen. Daarvoor ken ik de situatie te weinig.

wat ik altijd doe als ik nog geld van iemand krijg; ik zeg elke dag, ik krijg nog 10€ van je. op een geven moment zal die dan echt wel terug betalen. een andere manier is om te zeggen, als je het deze week nog niet hebt terug betaald moet je 11€ betalen. en dan elke dag/week weer een euro erbij. succes ;)

Leg hem uit dat je spoedig het geld nodig hebt . Als het moet kan je ook zeggen dat je het geld nodg hebt om de belasting te betalen. Een leugen tegen (een vriend) mag ook well eens

Het kan zijn i.v.m met geld problemen van je vriend. maar het is een best klein bedrag hij kan het best terug betalen maar je kunt vragen naar zijn loon het kan zijn dat hij zijn loon krijgt over een paar maanden. maar het gaat maar om €10,- Als je het hard nodig hebt kun je dat zeggen, en als dat niet helpt kun je altijd nog rente vragen! want niemand wil rente. (ook niet je vriend) dan krijg je het eerder terug! (dat gebeurd in het algemeen dan wel!) maar je kunt ook iets waardevols wat je vind van hem bij je houden dat wil hij namelijk terug of niet soms(?) (bijvoorbeeld (bijv.) zijn mobieltje) en dan zeg jij: eerst mijn €10,- graag! En dat werkt meestal.(!) en dan gewoon zorgen en nee zeggen als hij weer geld of iets anders wil lenen. Toegevoegd na 3 minuten: Maar als je het niet mist (niet hard nodig hebt) laat het dan zitten het gaat tenslotte om €10,- maar ik snap jou ook echt wel hoor,!

ik heb ditzelfde met een vriendin gehad, en het klinkt misschien hard maar ik heb het gewoon hardop gezegd waar de groep bijstond, dit was ook na een paar maanden en daarmee heb ik haar flink voor lul gezet, maar het moest maar. dit soort situaties zijn vervelend, zeker als je na een tijd gaat twijfelen over de situatie: was het wel 10 euro, heeft ze het nou al een keer teruggegeven. gewoon blijven aandringen, stel een datum waarop je het max terug wil hebben (je kan natuurlijk eerst vragen wanneer hij zijn loon heeft en dan een dag later) succes!

terras met hem opzoeken en hem de drankjes laten betalen

Vragen wat er aan de hand is. Een rustig moment uitzoeken, en hem uitleggen dat je had verwacht dat hij het bedrag eerder zou terugbetalen. En vragen wat er aan de hand is. Probeer niet meteen beschuldigd te worden, maar eerder bezorgd: als je vriend al niet eens tien euro kan terugbetalen, heeft hij vast grote geldnood (of hij is enorm laks of neemt een loopje met je, maar laat die eventuele vermoedens nog niet meteen doorklinken in je vragen). Als hij aangeeft dat dat niet het geval is, kun je hem vragen wat er dan aan de hand is. Vergeet hij het steeds? Heeft hij andere problemen? Of had hij niet verwacht dat je hem zou houden aan het terugbetalen van die tien euro? M.i. is duidelijke communicatie in dit soort gevallen enige manier waarop je consequent kunt zijn én je je vriendschap goed kunt houden. Afhankelijk van zijn antwoorden kun je besluiten wat je doet. Je kunt hem houden aan zijn schuld, je kunt hem het bedrag kwijtschelden, afspreken dat hij in plaats van terugbetalen de volgende keer trakteert, of hem helpen het niet weer te vergeten een volgende keer, door af te spreken dat je hem de volgende ochtend belt voordat hij vertrekt van huis of zoiets. Wat je ook doet, spreek dat ook uit: als je besluit hem niet te houden aan zijn schuld, zeg dan tegen hem dat je hebt besloten hem dit bedrag kwijt te schelden. Als je het erbij laat zitten zonder iets te zeggen, heeft hij de macht: hij betaalt niet terug, en jij laat over je heen lopen. Als je besluit om hem het bedrag kwijt te schelden, bepaal jij: hij heeft geldproblemen, en jij kunt het missen (bijvoorbeeld). Wees dus duidelijk. Zelf ben ik hierin vrij principieel: ik leen nooit geld uit aan vrienden. Als vrienden in geldnood zitten, wil ik ze eventueel geld géven, maar ik leen ze niets. Ik wil niet dat mijn vrienden mij iets schuldig zijn. Als zij zelf besluiten iets voor mij terug te doen nadat ik ze iets gegeven heb, vind ik dat prima, maar ik wil niet bij gaan houden wie nog iets van wie moet krijgen.

zeg tegen hem dat hij dit al een paar keer heeft gezegd en hij binnen die paar maanden waarschijnlijk toch zijn loon heeft gehad. vraag hem welke datum je hem er weer even aan moet helpen herinneren, want ook bij groeit het geld niet aan de bomen. weet niet of het ee type is die graag de grote jongen uithangt zodra er meer mensen bij zijn? dan kan je op dát moment hem er even aan herinneren, als anderen 'per ongeluk' ook meekrijgen hoe lang hij moeilijk kan doen over een tientje. bij jou groeit het immers ook niet aan een boom, dus ik zou de druk wat opvoeren aangezien het er anders niet van komt zoals hij heeft laten blijken.

Dit is geen vriend. Althans niet een met karakter. Afscheid van nemen, goedkoper achter een nepvriendschap kan je bijna niet komen.

je KAN de politie inlichten, maar je kan natuurlijk ook even wachten tot je zijn loon hebt gegeven!

Ik vind niet dat jij het nu nog moet laten zitten. Wanneer er al diverse malen om is gevraagd en er lacherig over gedaan wordt, wordt het een principekwestie. Hij is onbetrouwbaar, niet jij! Waarschijnlijk neemt je vriend neemt een loopje met je. Het 'slechte effect' die dit hele gedoe op jullie vriendschap heeft, komt niet door jou. Ongeacht of je nu wel of niet om het geld vraagt... Conclusie: wèl om het geld blijven vragen en blijven aandringen! Hoe? Spreek je vriend hier serieus op aan. Vraag hem eerst om het geld. Wanneer hij het niet geeft (op het afgesproken moment) laat je hem weten dat je het erg jammer vindt dat hij zo laks met jou omgaat. Jullie hadden een afspraak en hij ziet daar blijkbaar vanaf. Misschien vindt hij € 10,- niet de moeite van het gesprek waard, maar àls er iemand is die mag beslissen of jullie het erbij laten zitten, ben jìj dat. Als hij geen goede reden (ècht platzak zijn en op salaris moeten wachten en tot hij je heeft terugbetaald nog geen dubbeltje uitgeven aan iets dat niet strikt noodzakelijk is) heeft en toch blijft weigeren terug te betalen, mag je hem best zeggen dat je je bestolen of opgelicht voelt. Door vreemden is dat niet leuk, maar door vrienden al helemaal niet. Vrienden stelen niet van elkaar! Je weet wel leukere dingen met je geld te doen dan uitlenen aan vrienden om vervolgens niet meer terug te krijgen. Mocht het trouwens het geval zijn dat je nogal jong bent, jong zijn heeft soms zijn voordelen, want dan is je vriend vast ook jong. Zeg hem dat je het met zijn ouders gaat bespreken als hij het geld niet teruggeeft en doe dat ook! :-) Als je het geld wèl kunt missen, zou je ook een gesprek aan kunnen gaan over het waarom van het nalaten van terugbetaling. Jouw conclusie is dat hij diep in de shit zit en zeg hem dat je hem die € 10,- schenkt, als hij deze ècht niet kan terugbetalen. Als hij echt niet terug kòn betalen zal er van jullie beiden een last afvallen. Dan kun je het loslaten. Als hij wel kàn terugbetalen, zal hij het vast wel gaan doen wanneer hij het idee heeft als 'arme sloeber' bekend te komen staan. Doet hij dit niet, dan leer jij je vrienden kennen. Niet leuk, maar wel leerzaam! Succes! :-)

Wanneer ik het gevoel had dat hij niet echt van plan was mij het geld terug te betalen zou ik hem zonder enige boosheid er elke keer op aanspreken als ik hem zag. En verder niet reageren op zijn lachen of excuses maar er gewoon weer naar vragen als ik hem zag... en weer... en weer... en weer... Ook als er anderen bij staan. Ook niet reageren op wat anderen zeggen maar gewoon steeds alleen maar vriendelijk vragen: -Ik zou graag het tientje terug willen dat je van mij leende.- Uiteindelijk krijg je het. Bovenstaande kan je doen wanneer het idee om het tientje maar te vergeten je toch dwars blijft zitten, en dat doet het blijkbaar want anders stel je nu deze vraag niet. Voor mij is een tientje ook heel lang een groot bedrag geweest wat ik niet kon missen. Maar ik zou er ook geen ruzie om willen hebben. En het toch terug willen krijgen. Ik had het een poosje geleden met een groter bedrag. Ik was vastbesloten het geld terug te krijgen. Het heeft me 2 jaar gekost maar ik heb het wel terug. Zonder ruzie. Succes.

Vraag wanneer je je geld terug krijgt als zijn ouders of zijn lief erbij staat. Leen hem dan nooit meer geld

mij tip is geen geld of iets anders uit meer uitlenen aan de persoon,ik kan iemand van mij werk ook dat bij mij gedaan heeft,ik heb de tip gebruik,zin dien heb ik geen last van die persoon,mag ik je nog een tip geven,zorgen dat geld betaling eerlijk is verdeeld tussen 2 en meer personen,dat niet alles van jou afkomt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100