Je kunt bij de gemeente terecht. Je krijgt te maken met twee verschillende takken van hulpverlening. De ene tak is die van de budgethulp. De hulpverleners daar helpen bij het ervoor zorgen dat het budget in orde krijgen. De andere tak is die van de schuldhulpverlening. Vanuit die tak zijn er verschillende trajecten. Welke op jou van toepassing is hangt allemaal af van de situatie: dus hoe hoog zijn de schulden en wat is de afloscapaciteit.
Ruwweg zijn er drie trajecten. De eerste is een waarbij de hulpverlener met de schuldeisers onderhandeld om tot een minnelijk akkoord (= een akkoord buiten de rechtbank) te komen. Afhankelijk van de schulden zullen bijvoorbeeld de aflostermijnen verlengd worden, of aan schuldeisers wordt gevraagd om gedeeltelijk de schuld kwijt te schelden. Deze trajecten werken niet altijd en zijn erg afhankelijk van de welwillendheid van de schuldeisers.
Het tweede traject is dat de gemeentelijke kredietbank de schulden overneemt. Jij betaalt dan maandelijks een aflossing aan de gemeente. De voorwaarden hiervoor zijn gunstiger dan bij je schuldeisers: slechts een lage rente en een lange looptijd. Een eis hiervoor is wel altijd dat jij genoeg verdiencapaciteit hebt en dat de schulden niet te hoog zijn. Ook kan het zijn dat er, zoals bij het vorige traject, een akkoord met de schuldeisers bereikt moet worden.
Het derde en meest ingrijpende is dat je begeleidt wordt naar de wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Hiervoor is genoeg op internet geschreven, dus zoek daar maar eens naar. Dit is overigens altijd het uiterste redmiddel: de hulpverleners moeten eerst een minnelijk akkoord geprobeerd hebben te krijgen.
Nu over jouw situatie: ga naar de gemeente. Je zal eerst in de budgettak terecht komen. Daar zal een inventarisatie van de schulden zijn en zal geprobeerd worden om het budget in balans te krijgen. Vervolgens word je naar de schuldhulpverlening gestuurd. Vaak zijn deze twee diensten wel gecombineerd. Zo krijg je in vele gemeente slechts één 'caseworker' die het aanspreekpunt voor jou is en je zal begeleiden.
Ter voorbereiding kan je het volgende doen. Maak een overzicht van alle inkomsten én de uitgaven. Maak ook een overzicht van alle schulden, dus: bij wie, hoe hoog, hoe oud en in welke fase zitten we (incassobureau, herinneringen, etc.). Tot slot: zorg dat je niet verder in de problemen komt. Dat betekent dat je altijd je huur, gas/water/licht, ziektekostenverzekering en je eten als eerst betaalt.