Bijna gediplomeerd, nog geen uitzicht op werk. Heb ik na de diplomering recht op een uitkering?

Ik ben bijna klaar met mijn opleiding en al ben ik druk aan het solliciteren, uitzicht op een baan heb ik nog niet direct. Ik woon samen met mijn vriendin in een huurwoning.
Mijn vriendin werkt.

Heb ik recht op een (tijdelijke) uitkering?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik weet niet waarom de vraag verwijderd was, maar het antwoord is ongeveer hetzelfde: Als het salaris van je vriendin dusdanig laag is dat jullie samen onder het geldende sociaal minimum voor gehuwden/samenwonenden uitkomen, kom je mogelijk in aanmerking voor een aanvulling vanuit de WIJ (tot 27 jaar) of WWB (vanaf 27). Voor samenwonenden is de norm op dit moment ongeveer 1320 euro netto. Dat is inclusief vakantietoeslag. Voor jongeren beneden de 27 geldt dat zij een leerwerktraject aangeboden krijgen door de gemeente, dat betekent dat je verplicht moet studeren óf werken. Wanneer je dan ergens geplaatst wordt (bijvoorbeeld op een werkervaringsplaats) en je verdient in je leerwerktraject zo weinig dat je - ook met het inkomen van je vriendin erbij - nog niet aan het sociaal minimum komt, kun je een inkomensvoorziening krijgen, waarbij dan het inkomen wordt aangevuld tot de norm die ook geldt vanaf 27 jaar (tenzij één van jullie jonger is dan 21, dan gelden er andere normen. En ik ben er ook even vanuit gegaan dat jullie geen kinderen hebben, en je ook geen in aanmerking te nemen vermogen hebt in de vorm van bijvoorbeeld spaargeld). Overigens: wanneer je nog mag lenen van DUO/IBG, kom je niet in aanmerking voor (een aanvulling vanuit) de bijstand. Ik meen te weten dat je in veel situaties nog tot een jaar na je afstuderen mag lenen, en in die gevallen geldt deze lening als een voorliggende voorziening. Daarnaast kan de gemeente besluiten om de eerste maanden een lagere uitkering toe te kennen aan schoolverlaters. Houd er wel rekening mee dat je minder vrij bent wanneer je een uitkering aanvraagt. Je bent verplicht om een leerwerkaanbod te accepteren bijvoorbeeld, en in de WWB heb je sollicitatieplicht, en zul je elke gangbare arbeid moeten accepteren, ook wanneer dit totaal niet aansluit bij je opleiding(sniveau). Soms heb je weinig keus natuurlijk, als je vriendin bijvoorbeeld parttime werkt zul je misschien zelfs ver onder het sociaal minimum komen samen, maar áls je het kunt redden zonder een uitkering aan te moeten vragen, zou ik dat persoonlijk wel adviseren. Je bent dan gewoon vrijer om te solliciteren wanneer en waarop je wilt.

Nee, je hebt waarschijnlijk geen recht op een uitkering. Waarom zou je een uitkering krijgen als je niets doet en niet gewerkt hebt? Zo WAS het, de WIJ: Recht op bijstandsuitkering pas vanaf 27 jaar. Werklozen jonger dan 27 jaar krijgen niet zo maar een bijstandsuitkering meer. Als ze bij de gemeente bijstand aanvragen, krijgen ze een werk- of leeraanbod, of een combinatie van beide. Dit wordt de werkleerplicht genoemd. De Wet investeren in jongeren verplicht gemeenten jongeren van 16 tot 27 jaar die zich melden voor werk en/of een uitkering, een werkleeraanbod te doen. OH, dat WAS zo: De WIJ-uitkering is per 1 januari 2012 afgeschaft. Vanaf die datum kun je als jongere een bijstandsuitkering aanvragen. Maar als je samen met je vriending woont die een baan heeft, dan heb je geen recht op een bijstandsuitkering. http://rechtenregel.nl/smartsite.dws?id=98628

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100