Waarom kan ik wel een hypotheek van 10.000 euro krijgen, maar geen lening?

Hoe of wat maakt totaal niet uit.

Op de site van de bank vul ik hetzelfde salaris in bij lening als bij hypotheek.
Bij lening komt 0,- euro en bij hypotheek komt 10.000,- euro.
Waarom kan ik dan geen lening aanvragen, maar wel een hypotheek?
(Even de kans dát ik het zou krijgen van de bank daargelaten)

Weet jij het antwoord?

/2500

Wanneer je praat over een lening, is er geen zekerheid. Voor een hypotheek geld een onderpand als in dit geval de woning. Denk trouwens wel dat de hypotheek verstrekker, de zelfde is als de huidige.

De bank heeft bij een hypothecaire geldlening het zogenaamde 'recht van hypotheek', dat is het recht om zonder tussenkomst van de rechter het onderpand te verkopen op het moment dat de schuldenaar niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet (= niet, niet op tijd of niet volledig betalen.) Hoe snel een bank dit doet, hangt van de bank af. In de huidige tijd bestaat de mogelijkheid dat de bank een deel van zijn vordering zal moeten afboeken. als men er al in slaagt het huis te verkopen. Maar daarvoor heeft de bank een 'stroppenpot'. Bij een 'gewone' lening is het voor de bank veel lastiger om de hoofdsom + rente terug te krijgen als de schuldenaar nalatig is, daarvoor zal men een standaard gerechtelijke procedure moeten voeren waarbij men op zeker moment verrast (of toch niet) wordt met een bezoek van de deurwaarder.

Het wel of niet bieden van een onderpand maakt in principe geen verschil. Er wordt bij het verstrekken van een krediet echter naar andere zaken gekeken dan bij het aanvragen van een hypotheek. Redenen om je geen krediet te verstrekken kunnen o.a. de volgende zijn: - Je hebt geen inkomen uit loondienst (vast dienstverband) - het totaal aan overige lopende kredieten is hoger dan EUR 50.000,- - je bent te jong - je bent thuiswonend - je totale inkomen is lager dan de (gemiddelde) kosten voor je levensonderhoud

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100