Waarom mag een lijfrenteverzekering pas alles uitkeren nadat de inkomstenbelasting is betaald?

Als je bijvoorbeeld een lijfrente afkoopt van bijvoorbeeld 100.000 dan keert de verzekeringsmaatschappij maar 48000 euro uit. De rest gemakshalve de 52% loonheffing houdt de maatschappij in. Je krijgt die 52000 later pas nadat je zelf de inkomstenbelasting hebt betaald. De belastingdienst geeft dan een zogenaamde vrijwaringsverklaring af. Maar waarom 'moet' de verzekeringsmaatschappij zo moeilijk doen en keren ze niet gewooon alles uit zodat de verkrijger ook daarvan meteen zijn inkomstenbelasting van kan betalen?

Zie voor een goed voorbeeld: https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/columns/2011/excuses-van-de-belastingdienst

Weet jij het antwoord?

/2500

Voordat de verzekeraar of de bank de netto lijfrente uitkering gaat overmaken is zij verplicht om een aantal inhoudingen te verrichten. Hierbij spelen de volgende factoren een rol: • Uw (AOW) leeftijd. Afhankelijk hiervan wordt bepaald op basis van welke tabellen er wordt ingehouden. • Loonheffingskorting; wilt u hier wel of niet gebruik van maken? • Bijdrage premie volksverzekeringen. Hetzelfde idee als de meeste werkgevers: die betalen ook netto uit. Op zich maakt het niet heel veel uit: loonbelasting moet je altijd betalen, direct of bij je aangifte. Overigens weet ik niet beter dan dat je lijfrente netto wordt uitgekeerd, bij je belastingaangifte kan dit bedrag nog eventueel wat gecorrigeerd worden door dat je bijvoorbeeld in andere schijf valt o.i.d.

Bronnen:
https://www.123lijfrente.nl/Belastinguitke...

stel dat je op latere leeftijd je lijfrente niet maandelijks wil laten uitkeren, dan kan je het ook afkopen. Je krijgt dan de maximale heffing van de fiscus van 52% inkomstenbelasting. Daarnaast krijg je een boete van 20%, dat heet een revisierente. Totaal betaal je dus 72% belasting over je gespaarde geld. Let op: dit is dus als je het hele bedrag in één keer wil laten uitkeren. Je bent over de afkoop als je die in een keer doet dus veel meer belasting kwijt dan over gewoon een maandelijkse uitkering. De belastingdienst ziet dit als loon uitbetaling. Je hebt namelijk bij de opbouw fiscaal aftrek gehad. Dat is ook de reden dat er direct door de verzekeringsmaatschappij moet worden betaald. Je krijg niks terug alleen als je heel toevallig gedeeltelijk in een goedkoper tarief valt.

Mbt de vraag: "Maar waarom 'moet' de verzekeringsmaatschappij zo moeilijk doen en keren ze niet gewooon alles uit zodat de verkrijger ook daarvan meteen zijn inkomstenbelasting van kan betalen?" De belastingdienst eist nou eenmaal, dat degene die loon, uitkering, etc betaalt aan persoon X, meteen de verschuldigde loon/inkomstenbelasting (of iig een schatting ervan) betaalt. Dat scheelt de belastingdienst een hoop soesa mbt die belasting alsnog moeten incasseren van de belastingplichtige persoon X zelf.

Volgens mij klopt je fiscale beoordeling niet helemaal. (Vrijwaringsverklaring? € 52.000 later ontvangen?) Die inhouding van loonbelasting (52%) op een afgekochte lijfrente gebeurt omdat het moet van de wet. Dit staat in artikel 34, lid 2 van de Wet op de loonbelasting 1964. De verzekeringsmaatschappij moet gewoon de wet volgen. Ik vind het een begrijpelijke regel. Ten eerste wordt er dan in ieder geval genoeg belasting ingehouden (want 52% is het toptarief) en ten tweede wordt zo voorkomen dat de ontvanger van de lijfrente het bedrag 'opmaakt' met het mogelijke gevolg dat er problemen ontstaan als alsnog aangifte inkomstenbelasting wordt gedaan. Het zou hetzelfde zijn als wanneer werknemers hun brutosalaris uitgekeerd kregen en dat de belasting daarover pas achteraf zou worden geheven. Ik vermoed, dat er dan grote inningsprobemen ontstaan. Bij de aangifte inkomstenbelasting wordt alles doorgerekend en wordt met de juiste percentages rekening gehouden bij het gegeven belastbaar inkomen. Dus in veel gevallen zal de effectieve belastingdruk geen 52% zijn. Een onplezierige verrassing is voor veel mensen nog wel de revisierente van 20% die op de belastingaanslag in rekening wordt gebracht als een lijfrente wordt afgekocht. Dat volgt uit de Algemene wet inzake rijksbelastingen artikel 30i, lid 2. Maar aan de andere kant ook weer begrijpelijk: afkoop van een lijfrente is een 'oneigenlijke' handeling. In de opbouwfase van de lijfrente heeft de belastingplichtige zijn lijfrentepremie in aftrek kunnen brengen. De normale situatie is dat de lijfrente in periodieke termijnen gaat uitkeren op een zeker moment waarbij het 'normale' belastingpercentage in mindering wordt gebracht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100