De auto behoort tot het ondernemingsvermogen (bedrijf van de baas). Of dat via een leaseconstructie gaat of via normale eigendom: dat maakt niets uit.
Jij bent daar werknemer. Dan zijn in principe alle voordelen die jou toekomen in de relatie tussen werknemer en werkgever belast als loon (artikel 10 lid 1 van de Wet op de Loonbelasting). Een auto die door de werkgever ter beschikking wordt gesteld is een vorm van loon in natura. ALs de auto UITSLUITEND voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt, hoeft bij de berekening van het loon geen rekening te worden gehouden met de verstrekking. In jouw geval wordt de auto vooral voor privégebruik ter beschikking gesteld. Op grond van artikel 13bis van de Wet op de Loonbelasting moet dit voordeel tot het loon gerekend worden. Als je meer dan 500 kilometer prive rijdt met de auto, is de bijtelling 25% van de cataloguswaarde (kan lager percentage zijn, afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto). LET OP: als je die auto een half jaar tot je beschikking krijgt betekent de 500 kilometergrens NIET dat je in dat half jaar 499 kilometer privé mag rijden!.
Conclusie: het ter beschikking stellen van de auto is een voordeel wat voortvloeit uit jouw dienstbetrekking. Uitgangspunt is dat dat loon is (artikel 10). Op welke wijze het loon berekend gaat worden is geregeld in artikel 13bis.