Waarom valt een honden ziektekostenverzekering onder de schadeverzekeringen en bij een mensen niet?

De assurantiebelasting gaat bij proteq van 9,7 naar 21% omdat dit bij alle schadeverzekeringen gebeurd. Maar het is een ziektekostenverzekering, waarom valt het bij honden dan onder de schadeverzekeringen en is het bij mensen vrij van belasting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat volgt uit de wet. De assurantiënbelasting wordt geregeld in de 'Wet op belastingen van rechtsverkeer'. In artikel 24 staat een opsomming van uitzonderingen: "a. levensverzekeringen; b. ongevallen-, invaliditeits- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen; c. ziekte- en ziektekostenverzekeringen, waaronder zorgverzekeringen als bedoeld in de Zorgverzekeringswet; d. werkloosheidsverzekeringen; e. verzekeringen van zeeschepen, met uitzondering van pleziervaartuigen, alsmede verzekeringen van luchtvaartuigen welke hoofdzakelijk als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer zullen worden gebezigd; f. transportverzekeringen; g. herverzekeringen; h. exportkredietverzekeringen." Zie c: zorgverzekeringen zijn uitgesloten van assurantiënbelasting. Het is dus niet zo dat een zorgverzekering geen schadeverzekeringen is (dat is het wel, zie artikel 1 lid d van de zorgverzekeringswet). Dan is er nog de vraag: waarom is de zorgverzekering van een dier niet vrijgesteld? Nu: in de zorgverzekeringswet staat geregeld genoemd dat de verzekering voor een persoon is. Nu een verzekering voor een dier niet voor een persoon is, is er dus geen vrijstelling van de assurantiënbelasting.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002740/geld...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0018450/geld...

Beetje grof bekeken maar over een dier is geen zorgplicht. Je hebt keuze om een hond te laten opereren bij een zorgverzekering niet. Een dier heeft in Nederland namelijk andere rechten dan een mens. Maar inpreciepe heb je gelijk.

Honden zijn theoretisch gezien 'dingen' van mensen, en krijgen schade. Als een hond iets aanricht is de eigenaar verantwoordelijk, dat maakt de hond dus niet op zichzelf staand maar echt een bezit van de mens.

Juridisch zijn dieren een ander categorie dan mensen. Mensen zijn personen. Juridisch zijn dieren goederen. Zorg- en ziektkostenverzekeringen bestaan alleen voor mensen. Het verzekeren van goederen, dus dieren, valt niet in deze categorie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100