Kan ik geld terug krijgen van de belastingdienst als ik werkloos ben geweest?

In april en mei 2010 was ik werkloos. Door heel wat gedoe en problemen heb ik destijds geen uitkering gekregen hiervoor. Kan ik op een of andere manier toch nog geld terug krijgen via de belastingdienst omdat ik destijds 2 maanden bij huis zat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet waarschijnlijk, zijn 2 verschillende instanties. Bij de uitkering gaat het om een recht (al dan niet gegeven) en bij de belasting gaat het om een plicht. Aangezien jij 2 maanden werkloos thuiszat en waarschijnlijk ook geen belasting hebt afgedragen, is de kans nihil dat je van de Belangstingdienst geld terugkrijgt (waarvan?). Beter kan je het niet verkrijgen van die uitkering aan gaan vechten.

Nee, je hebt toen ook niets betaald, dus krijg je ook niets terug, het enige waar je recht op had, was de zorgtoeslag, ook door de belastingdienst uitgekeerd.

Het gaat om de vraag of uw andere werkgevers van 2010 teveel belasting ingehouden kunnen hebben. De vraag of u 2 maanden geen uitkering hebt gehad is daarvoor niet zozeer van belang. En normaliter houden de andere werkgever(s) meer belasting in omdat de loonheffingskorting per maand wordt berekend alsof u een heel jaar zou werken. Als u niet het hele jaar werkt, bijvoorbeeld omdat u later in het jaar met een baan begint of omdat u vakantiewerk doet, houdt uw werkgever meer belasting in dan u uiteindelijk bent verschuldigd. U kunt dan na afloop van het jaar de te veel betaalde belasting terugvragen. U kunt daarvoor gebruikmaken van het aangifteprogramma dat u kunt downloaden van www.belastingdienst.nl. U kunt ook een T-biljet bestellen via de BelastingTelefoon: 0800 - 0543. (gratis nummer) Vraag via de belastingtelefoon na of voor u alle omstandigheden aanwezig zijn om voor belastingteruggaaf in aanmerking te komen. Het is dus wel mogelijk, maar bel voor uw individuele geval voor de zekerheid.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Als u de andere maanden wel in loondienst bent geweest is er waarschijnlijk teveel loonheffing ingehouden. Het meest eenvoudige is om het aangifteprogramma van de Belastingdienst te downloaden en in te vullen. Het programma geeft dan aan of en hoeveel u terugkrijgt. U kan dan beslissen om de aangifte in te sturen. Heeft u al belastingaangifte over 2010 gedaan dan heeft u - als u alles juist ingevuld heeft - al gekregen waar u recht op had en valt er niets meer te halen.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel u kwam voor 2010 niet in aanmerking voor een verplichte aanslagen daarom stuurde de belastingdienst u geen aangifte biljet, dan zou ik u aanraden om een t-biljet in te dienen. Wellicht hebt u omstandigheden waardoor u toch teveel hebt betaald in de overige maanden, dat u wel inkomen had. Misschien had u wel bijzondere uitgaven, die aftrekbaar zijn? Nee hebt u, ja kunt u krijgen.

Nee, het is niet mogelijk om belasting terug te krijgen omdat je thuiszat zonder werk en zonder uitkering. Normaal zou je een uitkering krijgen ter vervanging van je inkomen en leefkosten kun je niet declareren bij de belastingdienst. Dus via de belastingdienst zal je niets terug kunnen vragen. Ik vraag me af of er geen andere mogelijkheid voor inkomen was geweest, zoals via de gemeente?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100