Wat is de netto opbrengst van de kosten die aftrekbaar zijn bij het af- of oversluiten (ook verhogen) van je hypotheek?

Is er een vuistregel om te berekenen wat bruto aftrekbare posten netto opleveren als ze aftrekbaar zijn? Bijvoorbeeld de kosten van taxatie, die zijn aftrekbaar, stel dat dit 500 euro is, wat levert het aftrekbaar zijn dan op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die kosten en worden opgegeven in de rubriek "eigen woning" en het saldo komt (indien negatief) in mindering op je belastbaar inkomen voor box 1. Dan is het afhankelijk welk tarief op jou van toepassing is: Zie http://www.belastingdienst.nl/particulier/boxen_tarieven/boxen_tarieven-04.html (NB De meest mensen, beneden 65jr, zitten in het 41,95% tarief, dus in dat geval is je voordeel 41,5 % van het negatieve saldo) Er zit overigens aan sommige kosten wel een maximum, zie: http://www.belastingdienst.nl/particulier/alsueenwoningkoopt/alsueenwoningkoopt-04.html Toegevoegd na 1 minuut: typfout: dus in dat geval is je voordeel 41,95%

Hangt af van je inkomen en daarmee welk percentage inkomensbelasting je betaalt

De hoogte van het fiscale besparingseffect is afhankelijk van in welke schijf het tarief valt van degene bij wie de hypotheekkosten worden afgetrokken. Kortom het fiscaal effect is hoger naarmate je inkomen uit werk en woning hoger is. Daarom vind ik het scheef en tegenstrijdig dat mensen met hoge inkomens meer subsidie krijgen over de kosten van de woningleningen dan minder bedeelden. Rijken worden rijker en armen armer. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100