Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar komt de traditie om appelflappen te eten tijdens de jaarwisseling vandaan?

Ik weet dat de geschiedenis van oliebollen ver terug gaat. Misschien zelfs nog vóór het bekende recept uit 1667 (oorspronkelijk de oliekoek genoemd). Maar waar komen die appelflappen dan vandaan? Wanneer zijn die een rol gaan spelen tijdens de jaarwisseling?

SentWierda
4 jaar geleden
De vraag is welk gefrituurd product de vraagsteller voor ogen heeft.
In noord- en oost-Nederland heet alles met een schijf appel erin een appelflap.
In de rest van het land heet alles met een schijf appel erin en dat lijkt op een gevulde koek of een donut: een appelbeignet.
LeonardN
4 jaar geleden
Voor zover ik weet wordt het middelste gemaakt en gegeten tijdens de jaarwisseling. Net zoals een oliebol kan je die in de frituurpan klaarmaken.
https://cakies.nl/wp-content/uploads/difference-between-dutch-appelflap-and-appelbeignet-01-800x450.jpg
SentWierda
4 jaar geleden
@LeonardN. Alle drie varianten zoals afgebeeld worden gegeten tijdens de jaarwisseling.
De rechterafbeelding staat vandaag in diverse supermarktadvertenties vermeld als appelbeignet. Terwijl de rechterafbeelding in de volksmond vaak appelflap wordt genoemd. Verwarring alom, vandaar mijn vraag aan vanderplas.
BakkeRB
12 maanden geleden
Appelflappen & (oliebollen) . . , .. werden van oudsher van beslag gemaakt. En dat beslag bestond uit een mengsel van meel, melk, eieren en bier. Omdat men rond de tijd van 1600 nog niet konden lezen en schrijven en omdat men nog eenvoudig leefden. Pas in de tijd van 1800 toen de Fransen, Nederland hadden bezet, kwam het woord van "beignets" pas in beeld. Letterlijk uit het Frans naar het Nederlands vertaald, betekend Beignets < Donuts <<. Waarbij de Fransen ons vertrouwde appelflapje terzijde probeerde te duwen, door hun eigen gemaakte appel-product, welke de naam van Appelbeignet heeft gekregen. Opmerkelijk hiervan is, dat dit anders word voorbereid. Waarbij geen beslag word gebruikt, maar bladerdeeg (gemaakt van meel, boter en water) In onze volksmond wordt dit ook wel bladerdeeg genoemd. En vaak al kant en klaar te koop word aangeboden, omdat de bewerking hiervan zoveel tijd vergt. Waarbij het duidelijk weergeeft dat dit niet van oudsher in onze streekgebruiken voorkomt, omdat men de kennis er niet van had.
Hieraan toe gevoegd; bakte men voornamelijk in een pan met olie, waarin het product werd gedropt en nog een keer werd omgedraaid, voordat het gaar was en eruit gevist kon worden.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

De appelflap is één van de vele soorten flappen. Flappen (chaussons) zijn eeuwenoud in de Franse keuken en oorspronkelijk gevuld met of een vleesfarce of groentepuree of jam of vruchten. Bij verspreiding over de gehele wereld heeft elk land een eigen variant gemaakt. In Nederland zijn dat de appelflappen, met als appelsoort de goudrenet. In Zuid-Amerikaanse landen zijn dat de empanadas: flappen met vruchten en vlees; zoals paprika, handpeer, perzik, runder- en varkensgehakt.
De tijdens de jaarwisseling gegeten gefrituurde oliebol had als voorloper de bollebuisjes of poffertjes - een gerecht dat van oudsher in Noord-Holland populair was en op een speciale bakplaat werd bereid.
De gefrituurde flap gevuld met appel (appelflap) gold als een lekkerder alternatief voor de oliebol.
Bron: Culinaire encyclopedie Elsevier.
Er zijn nog meer jaarwisselingsvarianten van de gewone oliebol. De oliebol met krenten. De oliebol met rum en rozijnen. De appelbeignet. De berliner bol (met banketbakkersroom en jam/marmelade).
Over de oorsprong van flappen (chaussons) is niets bekend. De oorsprong van beignets voert mogelijk terug tot de Kelten: het woord beignet zou in het Keltisch &quot;opzwelling&quot; betekenen. Of de oorsprong zou Frans zijn: baigner is baden, zwemmen. Zwemmen in frituurvet.
Bron: zie boven.
(Lees meer...)
Toegevoegd op 30 december 2020 15:58: tekst
4 jaar geleden
SimonV
4 jaar geleden
De appelflap geldt dus als een lekkerder alternatief voor de oliebol, lees ik in je antwoord. Maar wanneer zijn we deze appelflap als oudejaarstraditie gaan gebruiken, is de vraag.
Wanneer en waarom zijn die een rol gaan spelen tijdens de jaarwisseling?
BakkeRB
12 maanden geleden
De gefrituurde flap gevuld met appel (appelflap) gold als een lekkerder alternatief voor de oliebol << De gefrituurde "flap" werd niet gevuld .. << is sowieso al een verkeerd begrip >> van oorsprong heeft een appel een stevige structuur voordat het in de hete olie word ondergedompeld. En nog voor dat de appelschijf in de olie word ondergedompeld, word deze een keer door het "beslag" gehaald, om vervolgens in de hete olie te worden onder gedompeld om te garen en halverwege dit proces, word de "flap" gedraaid om aan beide kanten de mooie en krokante laag en kleur te verkrijgen. Maar wel als slappe flap uit de olie word gevist. Omdat de hete olie de stevigheid uit de appel heeft getrokken, waardoor het een slap geval is geworden en nauwelijks stevigheid heeft verkregen. Waardoor de naam van Appel Flap is ontstaan, en niet anders.
BakkeRB
12 maanden geleden
SimonV
3 jaar geleden
De appelflap geldt dus als een lekkerder alternatief voor de oliebol, lees ik in je antwoord. Maar wanneer zijn we deze appelflap als oudejaarstraditie gaan gebruiken, is de vraag.
Wanneer en waarom zijn die een rol gaan spelen tijdens de jaarwisseling? << Vanuit de zuidelijke windstreken naar hier overgekomen
> De oudste geregistreerde nieuwjaarsfeesten dateren uit 2000 v.Chr. in het oude Mesopotamië, waar nu Irak ligt. Het festival, dat akitu wordt genoemd en tot wel 12 dagen kon duren, begon op de dag van de eerste nieuwe maan na de lente-equinox, de dag waarop zonlicht en duisternis even lang duren. Het viel meestal rond maart. Voor de Babyloniërs in die tijd betekende het festival de kroning van een nieuwe koning of een herbevestiging van loyaliteit aan de huidige koning. Verschillende kalenders hebben de neiging om hun eigen nieuwjaarsvieringen te verbinden met andere belangrijke gebeurtenissen, of ze nu religieus, astronomisch of agrarisch zijn. De akitu van Mesopotamië viel ook samen met de oogst van gerst. Hiernaast werd er vroeger in november geslacht, om tijdens de winter voedselvoorraad te hebben waaruit naast het vlees en worst ook veel vet voorradig kwam, waarvan ook olie werd gemaakt. Waarin o.a. oliebollen en appelflappen konden worden gebakken. >> en de Beignets die men soms noemt is niet anders dan een product gemaakt van bladerdeeg, verkregen met gebruik van een oven.
en absoluut niet in gefrituurd <<
De lekkernij, die met Oud en Nieuw veel wordt gegeten is niet een appelflap maar een appelbeignet. Alleen in het noorden en oosten van Nederland noemt men dit ook een appelflap. Een appelflap is eigenlijk driehoekig van vorm, gemaakt van bladerdeeg en gevuld met een mengsel van appelblokjes en kaneel.
De traditionele appellekkernij, die met Oud en Nieuw wordt gegeten is dus een appelbeignet. Hiervoor wordt een appelschijf gewenteld in een beslag en vervolgens gefrituurd.
Net als voor de oliebol is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van de appelbeignet ligt. Maar de Romeinen aten rond 200 voor Christus al een lekkernij (klontjes deeg geschept in vet en gewenteld in veel suiker), dat veel weg had van de huidige appelbeignet. In kookboeken van de 15e eeuw komen voor het eerst recepten voor beignets voor, waar ook voor het eerst de schijven appel werden gebruikt. In de 17e eeuw kwamen er recepten voor "appelkoeckies" waarvan de bereidingswijze overeenkomt met de bereidingswijze van onze appelbeignets.
(Lees meer...)
4 jaar geleden
SimonV
4 jaar geleden
De vraag is waar de traditie om appelflappen te eten tijdens de jaarwisseling vandaan komt. Niet wat de oorsprong van de appelflap is.
SentWierda
4 jaar geleden
@SimonV. Het gaat, denk ik, niet specifiek om appelflappen. Het gaat, denk ik, om het eten van voedsel dat zo vet mogelijk is. Dus alles wat gefrituurd kan worden. Omdat het midwinter is, dus koud.
In de midwinterperiode mocht gedurende twaalf dagen (tussen Kerstmis en Driekoningen) niet of nauwelijks worden gewerkt en moest zoveel mogelijk worden gegeten.
LeonardN
4 jaar geleden
"Alleen in het noorden en oosten van Nederland noemt men dit ook een appelflap."
Van huis uit noem ik een beslag gedompelde en gefrituurde appelschijf ook een appelflap, en ik kom uit hartje Randstad.
SentWierda
4 jaar geleden
@LeonardN. Dat bedoel ik met: verwarring alom.
Ik denk ook dat in principe alles met een appel appelflap wordt genoemd.
BakkeRB
11 maanden geleden
Een appel door het beslag gehaald en in de olie gebakken is een appelflap En een appel waar bladerdeeg om word gevouwen is een appel beignet. <<
BakkeRB
11 maanden geleden
En bladerdeeg bak je af in de oven en NIET in de olie.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing