Waar komt de traditie om appelflappen te eten tijdens de jaarwisseling vandaan?
Ik weet dat de geschiedenis van oliebollen ver terug gaat. Misschien zelfs nog vóór het bekende recept uit 1667 (oorspronkelijk de oliekoek genoemd). Maar waar komen die appelflappen dan vandaan? Wanneer zijn die een rol gaan spelen tijdens de jaarwisseling?
In noord- en oost-Nederland heet alles met een schijf appel erin een appelflap.
In de rest van het land heet alles met een schijf appel erin en dat lijkt op een gevulde koek of een donut: een appelbeignet.
https://cakies.nl/wp-content/uploads/difference-between-dutch-appelflap-and-appelbeignet-01-800x450.jpg
De rechterafbeelding staat vandaag in diverse supermarktadvertenties vermeld als appelbeignet. Terwijl de rechterafbeelding in de volksmond vaak appelflap wordt genoemd. Verwarring alom, vandaar mijn vraag aan vanderplas.
Hieraan toe gevoegd; bakte men voornamelijk in een pan met olie, waarin het product werd gedropt en nog een keer werd omgedraaid, voordat het gaar was en eruit gevist kon worden.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.