Het vieren van verjaardagen deed men al ver voor onze jaartelling. Verjaardagen waren zowel leuk als angstaanjagend. Men dacht dat juist op je verjaardag demonen kwamen die probeerden iemand kwaad te doen. Daarom kwam er veel bezoek die veel lawaai moest maken om de demonen op afstand te houden. Hoe meer mensen, hoe meer lawaai! Cadeautjes werden in die tijd nog niet echt gegeven maar bloemen waarschijnlijk wel. Kaarsjes werden aangestoken om de goden te eren en duistere machten op afstand te houden. De traditie is waarschijnlijk ontstaan in de oude Griekse samenleving waarin speciale koeken met kaarsjes als offer werden gebracht aan Artemis de godin van de jacht. Wanneer je een kaarsje uitblaast en een wens doet gaat de rook, en dus de wens, rechtstreek omhoog naar de goden.
Waarschijnlijk is de verjaardagstaart hieruit ontstaan.
En later de traktaties.
In Duitsland vierde men als eerste kinderfeestjes met een houten ring met kaarsjes. Onze taart is waarschijnlijk en dat als eerste en die gewoonte is overgewaaid naar veel landen.
Bij een verjaardag draait het natuurlijk allemaal om de jarige, dat is over de hele wereld zo. Maar ieder land heeft daarin wel eigen gewoonten.
http://www.beleven.org/feesten/rituelen/verjaardag.php
De examenfeestjes zijn door de mens zelf bedacht,
Maar geboortetradities niet Eigenlijk kun je daar beter een aparte vraag aan wijden
In het kort:
Als we in Nederland op kraamvisite gaan, worden we getrakteerd op beschuit met muisjes.
Er worden geboortekaartjes verstuurd en een ooievaar of geboortebord pronkt voor het raam of in de tuin. Het trakteren van beschuit met muisjes stamt al uit de negentiende eeuw en was oorspronkelijk alleen weggelegd voor de rijke(re) bevolking. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. De rest van de bevolking at wit brood met suiker om een geboorte te vieren.
In Vlaanderen krijgt kraamvisite nog altijd met amandel gevulde doopsuikers. Een zeer oud gebruik dat teruggaat tot de Germanen.
http://www.babybytes.nl/encyclopedie/K/Kraamperiode/Tradities-na-geboorte