Hoe komt het dat we met sinterklaas pepernoten eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti, hetgeen tegenwoordig vaak op bruiloften gebeurt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pepernoot
http://www.vanharte.nl/kal-sint_achtergron...

Een van de legendes die nog steeds doorwerkt in de huidige tradities rond Sinterklaas was het verhaal dat Nicolaas de bruidsschat verzorgde van drie dochters van een verarmde edelman. De drie meisjes restte geen andere oplossing dan om door prostitutie in hun levensonderhoud te voorzien toen Nicolaas gouden munten door het raam gooide en daarmee de meisjes redde van dit lot en tegelijk hun bruidsschat verzorgde. Het 'strooien' met pepernoten en snoepgoed wordt naar deze goede daad herleid. Ook zijn er versies waarbij het geld terecht kwam in de schoenen van de meisjes, wat een andere traditie rond Sinterklaas zou verklaren.

Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Pepernoot
www.kb.nl/dossiers/sinterklaas/sinterklaas.html

Dit is wat ik daarover kan vinden. Een stukje geschiedenis: De gebruikelijke wijze van opdienen is dat men de pepernoten door de kamer strooit, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti, hetgeen tegenwoordig vaak op bruiloften gebeurt. Vroeger werden de pepernoten met muntstukken gemengd, tegenwoordig met suikergoed. Het strooien met munten stamt van een oude legende waarbij de heilige Sint Nicolaas drie jonge meisjes tegenkwam, wier vader de bruidsschat niet kon betalen en zijn dochters dwong om de prostitutie in te gaan. Sint Nicolaas wierp ze toen een hoeveelheid munten toe, waarmee ze alsnog hun bruidsschat konden betalen. Vroeger strooide de god Oel zaadjes. Hij maakte alles weer vruchtbaar! En nu dus strooit Zwarte piet dus met pepernoten! Pepernoten zijn gemaakt van roggemeel met wat anijs, dit zou goed in de tijd van het jaar passen vroeger.

Wanneer Hoofdpiet Sinterklaas zijn ontbijt gaat brengen blijkt hij niet in zijn kamer te zijn. Wegwijspiet zegt geen zorgen te maken omdat hij vast gewoon is gaan joggen ofzo, maar Hoofdpiet weet wel beter. Kort daarna wordt een losgeldbriefje gevonden, en de dader eist 15 miljoen pepernoten. Kort hierna wordt, met behulp van Carlo en Irene, een hele TV-actie opgezet. Veel bekende Nederlanders zetten zich in om 15 miljoen pepernoten te verzamelen voordat het te laat is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pepernoten_vo...

Omdat alleen dan de pepernoten in de winkel te koop liggen :D

Ha, die Purtje; Verstandige mensen eten alleen tijdens mijn aanwezigheid in het land pepernoten omdat ze weten dat alles van voor die tijd niet door ons is meegenomen en dus oude voorraad is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100