Waarom is nieuwjaar zo nauw verbonden met Kerstmis terwijl het toch niet uitsluitend een christelijke gebeurtenis is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nieuwjaar werd vroeger uitgesmeerd over een periode van twaalf dagen, of, zoals de Germanen zeiden: Twaalf Nachten. In deze periode doofde men de vuren om deze later weer te ontsteken. Uit het voorgaande zijn onze Kerst- en Nieuwjaarsvuren ontstaan. Vooral in het Noorden van het land en ook bijvoorbeeld in Brabant, waar kinderen al lang van tevoren allerlei materialen verzamelen is dit tot op heden nog steeds gebruikelijk. Ook onze huidige kerstboomverbranding is hieruit onstaan. Tijdens deze periode wilde men de geesten van de overledenen verjagen. Men geloofde dat de doden op aarde zouden terugkeren. Dit deed men door een hoop lawaai te maken met ratels, klokken en andere voorwerpen. Als de geesten goed gezind waren dan konden ze voorspoed en geluk brengen. Ook bracht men offers in de vorm van maaltijden. Des te meer er geofferd werd, des te meer kans op geluk in het nieuwe jaar. Ook de geschenken die men aan elkaar gaf had het doel om geluk te brengen. Dus wie heden tendage kerstcadeaus geeft probeert dus eigenlijk de geesten te bezweren en zich te verzekeren van een voorspoedig nieuwjaar.

Bronnen:
http://forum.opinieland.nl/topic.asp?ARCHI...

Omdat er maar een week tussen zit.....

Omdat het oorspronkelijk van hetzelfde feest afkomstig is. Namelijk het vieren van het nieuwe jaar/nieuwe licht. Op dezelfde manier als sinterklaas en de kerstman verworden zijn tot twee feesten is dat gebeurd met het kerstfeest en nieuwjaar.

Voor mijn gevoel is het helemaal niet nauw verbonden met elkaar. Misschien alleen omdat het snel achter de kerst aankomt. Van mij hoeft het helemaal niet drie feesten in december. Ik vind het prima als we kerst in februari zouden vieren.

Besnijdenis van Jezus Christus 8 dagen na zijn geboorte.

Het heeft niets met elkaar te maken. De enige overeenkomst is dat het in Nederland 3 feestdagen zijn die vlak na elkaar zijn, waardoor het lijkt alsof ze nauw verbonden zijn. Toegevoegd na 10 minuten: ..overigens het feit dat op 25 december Kerst wordt gevierd (ofwel de geboorte van Jezus) is een verzonnen datum. Volgens onderzoek vond Christenkeizer Constantijn (306-337 na Chr.) de geboortedag van de god Mithras in combinatie met de korste dag van het jaar (men dacht dat dat de 25e was) een mooie gedenkdag voor de geboorte van Jezus Christus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mithras
http://www.gkherwijnen.nl/index.php?option...

Kerst is eigenlijk ook niet strikt een christelijk feest. Het is eigenlijk het midwinterfeest, dat vroeger op de zonnewende viel (katholiek geklooi met kalenders heeft er een bende van gemaakt). We vieren dan de terugkeer van het licht (de dagen worden langer). Als de dagen weer langer werden, begon het nieuwe jaar... Het is trouwens waarschijnlijk, er zijn onderzoeken naar geweest, o.a. naar de stand van de sterren, dat Jezus in de zomer geboren is. Die herdertjes lagen echt niet midden in de winter 's nachts in het veld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100