Zitten er nog veel bestrijdingsmiddelen op geschilde groenten en fruit?

Ik wil meer biologisch eten om niet zoveel chemische middelen binnen te krijgen, prettig voor je lichaam, maar iets minder prettig voor je portemonnee.

Heeft het veel nut om dingen die je schilt 'niet-biologisch' te kopen (bananen, komkommers, kiwi's etc.) en dingen die je niet hoeft te schillen 'wel-biologisch' (appels, tomaten, aardbeien etc.)

Of zitten de bestrijdingsmiddelen zo diep dat schillen niet echt helpt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op praktisch alle groente en fruit dat in Nederland verkocht wordt, zitten bestrijdingsmiddelen. Dat is een noodzakelijk kwaad tegen schimmels, onkruid en beestjes. Aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het gehalte ervan dat op groente en fruit in de winkel mag zitten, zijn regels gebonden en grenzen gesteld. Sinds 2008 gelden er nieuwe EU-normen. Afspoelen of schillen van groente of fruit is niet voldoende om de bestrijdings-middelen eraf te krijgen, want het wordt tijdens de groei gebruikt en komt zo ook in de vrucht terecht. Veel stoffen zijn niet in water oplosbaar. En na schillen mis je ook weer veel goede voedingsstoffen. Milieudefensie en Natuur en Milieu publiceren via www.weetwatjeeet.nl de meetresultaten van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar restanten landbouwgif op groente en fruit in 2006 en 2007. Ze hebben deze gegevens verkregen door een beroep te doen op de wet openbaarheid van bestuur. De VWA maakt zelf namelijk lang niet alle meetgegevens bekend. Dus als er overtredingen plaatsvinden, hoort de consument daar niets van of op z’n best achteraf. Resulaten metingen VWA De VWA heeft in 2007 in totaal 3706 metingen verricht naar bestrijdingsmiddelen op groente en fruit. In 2007 komt op 63% van alle groente en fruit dat in Nederland verkocht wordt landbouwgif voor. Dat is iets minder dan in 2006. Bij 7 % van de onderzochte producten was er sprake van een wetsovertreding, er werden meer bestrijdingsmiddelen gevonden dan toegestaan. Van de groenwaren in de supermarkt bleek 67% vervuild te zijn met veel of teveel bestrijdingsmiddelen. In 5% van de gevallen was er sprake van een wetsovertreding en er werd 17 keer een gezondheidsrisico geconstateerd. De Lidl verkoopt juist het schoonste fruit, gevolgd door Super de Boer en Coop. De Plus verkoopt in 2007 de meeste vervuilde producten, gevolgd door de Spar en de C1000. Albert Heijn behoort tot de middenmoot, maar daar werden in 2007 meer vervuilde producten aangetroffen dan in het jaar ervoor. Bepaalde fruit en groentesoorten zijn vaker en meer vervuild dan andere. De meest vervuilde fruitsoorten zijn de druif, mandarijn, aardbei, sinaasappel en appel. Bij de groentes voeren komkommer, paprika en krop sla de lijst aan. Ook het land van herkomst is van invloed op de mate van vervuiling. 2% van de Nederlandse producten bevatten teveel bestrijdingsmiddelen tegen 13% van de buitenlandse producten in land bevatten teveel. Groente en fruit uit Nederland is dus relatief schoon.

Bronnen:
kassa.vara.nl/tv/.../bestrijdingsmiddelen-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100