Je bent niet de enige. Ik kan me herinneren dat we in de jaren 70 en 80 een merk "Skol" hadden, en dat noemden we het hoofdpijnbiertje. Wij dronken dat alleen als er niets anders was, en de dorst enorm was.
Bij alle biermerken is er sprake van een zeer minimale verontreiniging. En het ene merk heeft daar door het productieproces en de samenstelling meer "last" van dan het andere.
Hier wordt het uitgelegd (meer lezen? klik op de link")
"Wat de hoofdpijn betreft, zijn de wetenschappers er vrij zeker van dat deze veroorzaakt wordt door kleine verontreinigingen in het bier. Dit zijn eigenlijk bijproducten van gistcellen, die weliswaar in zeer kleine hoeveelheden, voorkomen, maar toch voldoende zijn om onze hersenen overhoop te gooien, zeker als men meerdere biertjes heeft genuttigd. Nu is het zo dat de zogenaamde lage gistingsgist veel meer van dergelijke verontreinigingen produceert dan de hoge gistingsgist. Ook de temperatuur waarbij de gisting gebeurt, speelt een grote rol en, last but not least, de grondstoffen. Het hoofdpijnverhaal wordt dan ook, niet geheel ten onrechte, verbonden aan een bepaald pilsmerk. Het is echter correct te stellen dat alle pilsen gemakkelijk hoofdpijn veroorzaken. Het nadelige effect wordt belangrijk verminderd door goede temperatuurbeheersing en langere lagerings(rust)tijden, waardoor de schadelijke stoffen beter geneutraliseerd worden. Beter is om, wil men hoofdpijn vermijden, over te stappen naar hoge gistingsbieren en, wat belangrijk is, met nagisting. Deze gist vormt zowieso al veel minder verontreinigingen en bovendien zorgt de nagisting ervoor dat de schadelijke stoffen afgebroken of omgevormd worden tot onschadelijke. Hoe langer de nagisting werkt, (dus hoe ouder het bier), hoe beter."
- Bronnen:
-
http://www.dehopduvel.be/bierweetjes.html
-
http://www.reclamearsenaal.nl/index.php?id=217