tv/radio stemmen vroeger anders dan nu?

Als je oude beelden op tv ziet, dan klinken de stemmen daarin heel anders dan tegenwoordig. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vroeger werd er veel waarde gehecht aan zeer keurig ABN, nu komt dat soms een beetje kakkineus over. Ook werd er toen voor de tv veel 'gedragener', plechtiger gesproken - nu wordt er gewoon gepraat. Als je over x jaar beelden van nu terugziet, zul je hetzelfde effect waarnemen: dan klinkt de taal en spraak van nu ook weer ouderwets.

Dat ligt puur aan de techniek. Vroeger met de elektromechanische microfoons werd een geluidssignaal al vervormd voordat het opgenomen, uitgezonden, en versterkt weer uit de speakers kwam. Als je vergelijkt met nu, dan was de apparatuur slecht tot allerbelabberst.(Maar het had wel zijn charmes). Tegenwoordig met de digitale technieken komt een geluid on-vervormd uit je speakers.

Het is een combinatie van meerdere zaken: - Spreekstijl: Het was televisie, dus moest je netjes en correct spreken - Techniek: De microfoons en geluids- en beelddragers uit die tijd waren heel anders dan nu, dus de geluidskwaliteit is heel anders. Dit geeft ook vervorming - De stem: Een heel, nu nog bekende stem, is die van Philip Bloemendal. Hij was de presentator van het Polygoon-journaal. De beelden van dit journaal zie je nog wel eens terug op tv, en dan hoor je dus zijn kenmerkende stem.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100