Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe gaat het er precies aan toe in een Nederlandse rechtbank?

Heeft het veel weg van de Amerikaanse rechtszaken?
Moet iedereen opstaan als de rechter binnenkomt?
Hoe worden getuigen precies ondervraagt? Doet de advocaat van de aanklagers dat?
Wie zijn er aanwezig?
Wat is er nog meer van belang om te weten, ook mbt tot enkele details?

(Het gaat hier om een grote rechtzaak, aanklacht moord.)

Dit IVM een verhaal dat ik aan het schrijven ben.
Bij voorbaat dank.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
973

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Bij grote rechtzaken zitten er in de rechtzaal 3 rechters, dit wordt ook wel "een meervoudige kamer" genoemd. Rechts naast de rechters zit de griffier die de zitting in een verslag vastlegt. Links van de rechters zit de officier van justitie (ook wel openbaar aanklager). Hij bereid de rechtzaak voor, legt een strafdossier aan en besluit of de verdachte voor de rechter moet komen (op basis van voldoende bewijs). Verder stelt hij vragen aan de verdachte en legt de rechter uit welke straf hij gepast vindt voor de verdachte. De rechters luisteren naar het verhoor door de officier van justitie en ze luisteren naar zijn voorstel voor de straf(maat). De rechters zelf stellen vervolgens ook vragen aan de verdachte. De advocaat van de verdachte voert vervolgens de verdediging. Hij probeert op verzachtende omstandigheden te wijzen, geeft aan of de politie fouten heeft gemaakt, etc.

Uiteindelijk bepalen de rechters of de verdachte schuldig is en welke straf wordt opgelegd. Dit is een wezenlijk verschil met Amerika, daar wordt een jury (bestaande uit Amerikaanse burgers) gevormd die uiteindelijk uitspraak doet over de schuld/onschuld van de verdachte.

Heel veel goede informatie en een duidelijke uitleg kan je vinden op: http://www.rechtspraak.nl/Recht-In-Nederland/In-de-rechtszaal/KijkjeInDeRechtszaal/Pages/default.aspx
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Harstikke bedankt voor de uitgebreide info
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nog een kleine vraag. Als er getuigen zijn, worden die dan ondervraagd door de advocaat van de aanklagers, of door de officier van justitie?

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding