Waarom is de 'lange ij' in lingo één letter?

In iedere andere situatie waarbij je een woord met een ij erin speelt zegt men toch ook niet 'lange ij'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De ij is kennelijk een discussiepunt. Ik zelf neig meer naar 1 letter omdat je hem aan het begin van een woord met twee hoofdletters schrijft. Wikipedia zegt over het gebruik in spelletjes: In de meeste kruiswoordraadsels, en in Lingo, wordt de IJ als één letter beschouwd, die één vakje vult, maar de ij en de y worden wel als verschillende letters beschouwd. Bij andere woordspelletjes kunnen andere regels gelden. Tot maart 1998 had de Nederlandse versie van Scrabble twee IJ-blokjes met letterwaarde 4, naast het ene Y-blokje met letterwaarde 8. De recente Nederlandse versie heeft de IJ weggelaten; het woord rij had in de oude versie twee letters, nu drie. De Vlaamse versie heeft nooit de IJ gekend. Er is nu geen verschil meer tussen de Nederlandse en de Vlaamse versie.[9]

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/IJ_%28digraaf%29

bij woordspelletjes wordt de ij meestal als 1 letter gezien. denk maar eens aan kruiswoordpuzzels etc. omdat we dat met andere woordspellen al gewend waren, is dit bij lingo overgenomen.

De i en de j horen nou eenmaal bij elkaar net als e en u, en u en i & e en i

Bronnen:
Voet

De ij IS één letter. De ij is een onderdeel van het Nederlandse alfabet. Veel mensen zijn dat alleen vergeten omdat ie op toetsenborden hoegenaamd niet voorkomt en dan d.m.v. 2 letters ( i en j) gemaakt moet worden. Dit is echter een benadering van de werkelijkheid. De term "lange ij" is ook onnodig, er is maar één ij in het Nederlands. De zgn. "korte ei" is geen letter, maar dat zijn er 2 (e en i).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100