Waarom worden het NOS journaal en RTL nieuws niet geclassificeerd door kijkwijzer?

Kijkwijzer classificeert nagenoeg alles wat er op televisie komt, van films, series, tot talentenjachten. Nu was ik benieuwd naar de classificatie van het nieuws en journaal. Maar op kijkwijzer.nl vind ik daarvan geen vermelding. Toch lijkt het nieuws me niet altijd even geschikt voor kinderen. Wat zou de classificatie van het nieuws moeten zijn en waarom doet Kijkwijzer dat niet?

Toegevoegd na 2 minuten:
Zelfs het jeugdjournaal wordt niet geclassificeerd. Ik zou wel meer willen weten over de geschiktheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In het Deelreglement Televisie behorende bij het Algemeen Reglement van het NICAM wordt een belangrijke uitzondering gemaakt voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Deze categorie programma’s behoeft, in tegenstelling tot alle andere programmacategorieën, niet geclassificeerd te worden. Het is aan de omroepinstelling zelf om vast te stellen of zich in een nieuws- en/of actualiteitenprogramma mogelijk voor jeugdige kijkers schokkende of minder geschikte beelden voordoen en daar vooraf mededeling van te doen.

Bronnen:
http://www.kijkwijzer.nl/index.php?id=82&nb=66

Waarschijnlijk omdat het iedere dag nieuw(s) is en daardoor niet in te delen is. Jonge kinderen kun je het beste naar het jeugdjournaal laten kijken. Ook "heftig/beladen" onderwerpen komen aan bod maar kindvriendelijker uitgelegd voorzover dingen soms uit te leggen zijn.

De kijkwijzers worden ruim van te voren bepaald; je kunt niet een hap-snap commissie voor elk journaal samenstellen; de onderwerpen zijn soms niet eens klaar als het journaal begint. En hoe wil je een rechtstreekse uitzending beoordelen? De eigen verantwoording van de redactie staat voorop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100