Hoe spreek je Hiawatha uit?

Gisteren had een vriend het over Hiawatha, het kleine indiaantje. Hij sprak de eerste twee a's kort uit en de laatste a lang.

(Met 'kort' bedoel ik als in 'mal', met 'lang' bedoel ik als in 'maal'.)

Ik ben gewend alle drie de a's lang uit te spreken.

We legden wel allebei de klemtoon op de tweede a.

Wat is nu de juiste uitspraak van Hiawatha in het Nederlands?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

het stripfoguurtje Hiawatha is natuurlijk vernoemd naar de hostorische Hiawatha, en dat spreek je uit als " Hayę́hwàtha" (fonetisch ; iets als hajeewatta dus. Geen Nederlands en ook geen Engels dus, maar één of andere indianentaal, ie ongetwijfeld niet of vrijwel niet meer gesproken wordt. het zal ook vooral de Engelse interpretatie van die naam zijn. Maar net zoals alle namen, hoeven we ze niet precies zo uit te spreken als in de originele taal. Je mag er best een Nederlandse draai aan geven. Hiaawattaa (met de klemtoon op de middelste A) komt dan vermoedelijk het dichtst in de buurt, hoewel ik als kind ook 'Hiaawaataa' heb geleerd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hiawatha

Bij een naam is het altijd lastig om te spreken van een officiële uitspraak. De enige die exact weet hoe een naam uitgesproken moet worden, is degene die de naam gegeven heeft. Maar ik spreek de eerste en laatste a "lang"uit, en de middelste kort.

Deze naam uitspreken kun je doen zoals je wilt in het Nederlands (het is een niet-Nederlandse naam...). In het Nederlands gebruikelijk: Hie A wat taa klemtoon op 1e a hie A wat taa Zo spreek je het in het Engels uit : HAIa woth aa klemtoon op 1e lettergreep HAI woth = de th : met het puntje van je tong tegen de achterkant van je twee voortanden.

hieaawatta

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100