Waarom kan ik radio 1-2-3-4 wel ontvangen op de FM band van mijn klassieke radio maar radio 5 niet?

Toegevoegd na 2 uur:
ja ik begrijp wel dat ik 5 niet kan ontvangen maar waarom ? 1-2-3-4 wel maar 5 niet! radio 5 was op de middengolf een zeer veel beluisterd station! Ik heb geen kabel en ik moet de tv aanzetten om 5 te horen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat radio 5 niet op de ether in FM wordt uitgezonden. De fm frequentie die je wel ziet is via de kabel.

Radio 5 wordt niet meer uitgezonden op de FM-band in de ether. Toegevoegd na 1 minuut: Het werd ook nooit uitgezonden op FM, alleen op AM. Nu ook niet meer op AM.

NPO-directeur Radio Jan Westerhof verklaart [verklaarde in 2014] waarom: 'De bezuinigingen van het kabinet dwingen ons tot keuzen. En de verouderde zendmasten voor de AM zijn aan vervanging toe: dat is een dure operatie waarbij we onszelf afvragen of we dat nog wel moeten doen. We besparen 1,2 miljoen per jaar als we ermee stoppen' Radio 5 is de laatste NPO-zender die nog op AM te beluisteren is. Volgens Westerhof zijn de hoge zendmasten die voor de middengolf worden gebruikt ook nog eens zeer milieuonvriendelijk. 'Ze verbruiken zeer veel electriciteit. Op jaarbasis kan liefst 3 miljoen kWh energieverbruik worden bespaard.' Dit zijn twee alinea’s uit http://www.volkskrant.nl/media/npo-stopt-definitief-met-radio-via-de-middengolf~a3748155/ Iets dergelijks staat in: http://radio.nl/807880/npo-radio-5-verlaat-de-middengolf-5-vragen-over-de-afschakeling Met zoeken op de woorden radio 5 middengolf vind je meer achtergrondinformatie uit die tijd over dit onderwerp.

Bronnen:
http://radio.nl/807880/npo-radio-5-verlaat...
http://www.volkskrant.nl/media/npo-stopt-d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100