Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

De piano is in C, de trompet in BB, waarom is de bladmuziek voor de trompet anders dan die voor de piano geschreven?

De piano is een C instrument. De trompet een Bes instrument. Maar waarom hebben ze de geschreven muziek veranderd voor de trompet en niet hetzelfde als voor piano gelaten?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Muziek
5.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Omdat dan de vingerzetting voor elk ventiel/ instrument (bijna) gelijk is. Een (geschreven) c = los, een D met 1/3, een E met 1/2 etc. Dit maakt de overgang naar een ander instrument makkelijker, mits je de daarbijbehorende partijen hebt, zoals bijvoorbeeld een Eb trompet.

Uitzondering is hierop de waldoorn, maar deze wordt ook met links bespeeld
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Om het voor de blazers eenvoudiger te maken, is er vroeger voor gekozen om de grepen ten opzichte van een genoteerde toon gelijk te houden. En daarvoor moest de stemming van het instrument worden aangepast. De trompetten werden in allerlei stemmingen gemaakt. De meest gebruikte daarvan, de Bb-trompet, is tegenwoordig het meest in gebruik. Een Bb-trompet klinkt het beste en spreekt goed aan in de hoge tonen. Een C-trompet bestaat ook nog. Daarnaast had je trompetten in Eb, D, E, F, G en A. Naar gelang de toonsoort van het muziekstuk werd het instrument met de daarbij passende stemming gebruikt.

In het trompetmuseum is een Bes/Eb trompet te zien, die werd gebruikt in een klaroenkorps om zonder ventiel een melodie in Bes te kunnen spelen en met ventiel over te kunnen schakelen op een melodie in Es: http://www.trompetmuseum.nl/index.php/schenkelaars/211-schenkelaars-beseb-trumpet
(Lees meer...)
Amadea
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding