Wat heb ik nodig om mijn elektrische gitaar elektrisch te laten klinken?

Ik ben net begonnen met het (proberen te) spelen van elektrische gitaar. Ik heb een Starfire EKS Technology Inc. Ook heb ik er een C. Giant versterkertje bij. Ik weet nog vrij weinig dus hier mijn vraag: waarom klinkt de gitaar niet zoals ik me heb voor gesteld? Als je bijvoorbeeld Smoke on the water wil spelen klinkt het zo anders... Ik ben er intussen achter dat je een speciaal dingetje nodig hebt, maar wat en welke? Ik hoop dat iemand me kan helpen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Effecten. Je gitaar en versterker vormen nu het geluid. Als je een ander sound wil hebben zal je effecten toe moeten voegen. Dat zijn die kleine apparaatjes die je vaak met je voet aan en uit kan schakelen. Je hebt tegenwoordig ook wel effectenapparaatjes die een hoop verschillende effecten in een doen. Toegevoegd na 8 minuten: Je kan gewoon allerlei effecten aan elkaar knopen en aan en uitschakelen(eigenlijk bypass). Ook kun je bij bijna alle effecten de hevigheid en andere parameters instellen. Zo kun je met een effect of 3 opeens je gitaar op 10 tallen manieren laten klinken. Toegevoegd na 10 minuten: Smoke on the Water effecten: https://www.youtube.com/watch?v=JDzS0AvfO_I

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=Zc4rX7nbRW4

'Nodig' vind ik een groot woord. Je kunt effecten gebruiken, hoewel er vaak al een overdrive of distortion op een versterker zit, maar nodig is het niet. Gezien je beginnend bent is een effectenrackje van 4 pedalen (vrij basic en al gauw 500 euro) te hoog gegrepen. Ik raad het je niet af, maar ook niet perse aan. Als je het typische rock geluid wilt kun je een distortion pedaal kopen. Ik zou afraden hier veel geld aan uit te geven, gezien de rest van je gear ook niet veel kost.

Een elektrische gitaar is wel heel afhankelijk van de versterker waar je hem op aansluit. Een goedkoop 'flat' sounding versterkertje geeft een heel ander geluid dan een meer professionele set waarbij de bass en treble veel meer dynamiek weergeven. Dat alleen al maakt dat 'Smoke on the water' dan ook veel geloofwaardiger gehoord wordt. Maar je moet niet vergeten dat destijds het gebruik van de tremolo al een 'sound' produceerde dat veel indruk maakte op het publiek. De techniek van vandaag had men toen helemaal niet en het elektrische gitaargeluid van toen was eigenlijk wel heel 'straight'. De versterkers van toen deden niks meer dan het geluid keihard het publiek in slingeren, met veel hits als gevolg. Pas veel later kwamen er 'synthesizers' die het gitaargeluid bewerkten en het lieten klinken alsof er megaorkesten achter zaten. Dus als je dat in gedachten houdt dan kun je zelf wel de overweging maken of je grotere uitgaven wilt doen aan geluidsbewerkende versterkers enz.

Het bekangrijkste aan je "sound" zijn je vingers en je hersenen. Leer eerst spelen en ga dan pas op zoek naar de hardware die het best bij jouw geluid past ;-).

Je kan tegenwoordig ook amplifiers kopen die ingebouwde effecten hebben. Je kan bijvoorbeeld de Roland Cube-30X kopen, die heb ik zelf ook en bevalt me uitstekend. Hij heb een aantal effecten al erin gebouwd en met simpele draai aan wat knoppen kan je je eigen effecten creeren wat jij lekker vindt om te spelen op je gitaar. Deze is niet al te duur, ik denk rond de 150 euro heb je al zo amplifier. En dan kan je van rock/metal tot een simpele country sound spelen op 1 amplifier. Ook kan je een pedaal aansluiten om je effecten diepte te geven met het bespelen van je gitaar, zonder alleen maar een effect aan te laten staan en zo te spelen. Kijk eens in de bron voor de link, misschien is het wat voor je.... Zeker een aanrader voor beginnende speler en ook voor de betere spelers onder ons. Succes!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100